Bănci și Asigurări

Banca rusească Sberbank vrea activele din Serbia ale Agrokor

Banca rusească Sberbank vrea activele din Serbia ale...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.08.2017, 00:00 209

Problemele financiare ale gigantului croat din sectorul retailului alimentar afectează Serbia, unde banca rusească Sberbank încearcă să acopere o parte din ce îi este datorat preluând unele dintre companiile Agrokor de acolo, scrie Balkan Insight. Sberbank a deschis la tribunalul comercial din Belgrad procedurile pentru preluarea a două companii ale retailerului croat, Jamnica şi Konzum. 

Acestea deţin în Serbia Mivela şi IDEA. Aceasta din urmă a administrat reţeaua de retail a Agrokor până în 2013. Sberbank ar căuta recuperarea unor datorii de 1,1 miliarde de euro de la Agrokor, care mai deţine în Serbia companiile Dijamant, Frikom, Kikinda Mills, Mercator S şi Nova Sloga.

Jurnalistul economic sârb Misa Brkic apreciază că Sberbank are ca opţiuni darea în administrare a companiilor Agrokor oamenilor de afaceri sârbi sau vânzarea lor. Dacă va vinde, îl va alege pe cel care va plăti mai mult. Brkic crede că interesul sârbilor va fi semnificativ. Rodoljub Drakulic, patronul companiei sârbe Swisslion, îşi manifesta deja în aprilie interesul pentru activele Agrokor din Serbia. Drakulic a promis că dacă preluarea va reuşi, toate datoriile vor fi plătite în doi ani.

„Agrokor are magazine de retail în Croaţia, Slovenia, Bosnia şi Serbia, astfel că acela care deţine rafturile din aceste ţări deţine o mare putere“, a explicat omul de afaceri. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO