Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa titlurilor de stat în 2015

Banca Transilvania a devenit cel mai mare jucător de pe...

Autor: Claudia Medrega

09.02.2016, 00:08 1718

Banca Transilvania, a treia cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa locală, a urcat anul trecut specta­cu­los în clasamentul de­ale­rilor primari, sărind de pe locul 8 pe pri­mul loc, poziţie care a fost ocupată timp de doi ani consecutivi de ING Bank.

Banca Transilvania avea la finalul pri­mului semestru din 2015 un portofo­liu de titluri de stat în valoare de 9,8 mld. lei (circa 2,2 mld. euro), iar la sfâr­şi­tul lunii septembrie şi-a redus ex­pu­nerea la 8,6 mld. lei. Pe ansamblul pri­me­lor nouă luni din 2015, banca a vân­dut titluri de stat de aproximativ 2 mld. lei (aproape 500 mil. euro). Banca Tran­silvania a pre­luat anul trecut Volks­bank, plătind pentru achiziţie 711 mil. euro.

În ultimii ani, profiturile băncilor au fost alimentate în principal de câşti­gul din tranzacţionarea titlurilor de stat şi mai puţin de veniturile din activitatea de bază (creditarea).  În prima jumă­ta­te a anului trecut, Banca Transilvania a raportat un câştig net din vânzarea titlu­rilor din portofoliu dublu faţă de rezul­tatul din primul semestru din 2014.

Clasamentul celor nouă dealeri pri­mari este realizat de Ministerul Finan­ţelor împreună cu BNR pe baza crite­ri­ilor de evaluare anuală a băncilor care au acest rol pe piaţa titlurilor de stat. Noile criterii de evaluare a deale­rilor au fost aplicate în 2013, când a fost realiza­tă prima evaluare anuală mai com­plexă a dealerilor primari. Evalua­rea anuală a activităţii performanţei dea­lerilor pri­mari se realizează din per­spec­tiva în­de­plinirii obligaţiilor asu­mate de fiecare in­stituţie la momentul do­bândirii cali­tăţii de dealer primar, a performanţelor înregistrate în activi­ta­tea pe piaţa primară şi secundară de titluri de stat, precum şi din punct de vedere calitativ, potrivit Ministerului Finanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO