Bănci și Asigurări

Banca Transilvania duce "Prima casa" la Cluj: credit de 15.500 de euro pentru o garsoniera

Banca Transilvania duce "Prima casa" la Cluj: credit de 15.500 de euro pentru o garsoniera

Gabriela Nistor, director executiv retail

13.07.2009, 00:00 307

Banca Transilvania (BT), unul dintre jucatorii de top pe retail, a vandut vinerea trecuta primul sau credit in programul "Prima casa", finantand cu 15.500 de euro achizitia unui apartament nou cu o camera in Cluj.
Imprumutul a fost vandut unui tanar de 25 de ani, care a achizitionat un apartament nou cu o camera pentru 35.500 de euro. Clientul a venit cu un avans de 20.000 de euro.
"Este vorba de un apartament nou, fiind un inceput in ceea ce priveste sustinerea sectorului constructiilor noi", spune Gabriela Nistor, director executiv responsabil de operatiunile de retail in Banca Transilvania.
Creditul a fost acordat pe zece ani, clientul platind o rata lunara de 165 de euro.
Dobanda este de 5,09% pe an, fiind calculata in functie de indicatorul pietei monetare din zona euro Euribor pentru maturitatea de trei luni, la care se adauga o marja de 4 puncte procentuale. Banca Transilvania are si o varianta in lei, cu dobanda setata la nivelul indicatorului pietei interbancare (ROBOR, pentru maturitatea de trei luni), cu marja zero.
Dobanda este astfel de 10,23% pe an, insa banca percepe un comision lunar de gestiune de 0,2%, calculat la sold. La jumatatea saptamanii trecute, BRD a vandut in premiera un credit prin programul "Prima casa", finantand achizitia unui apartament intr-un bloc vechi, pentru doi tineri casatoriti din Bucuresti.
Potrivit informatiilor disponibile la sfarsitul saptamanii trecute, Alpha Bank, CEC Bank, Banca Romaneasca si ATE Bank semnasera, de asemenea, conventiile de colaborare cu Fondul pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (care ofera garantia in contul statului). Alte sase banci erau in etapa finala a discutiilor pentru semnarea conventiei.
CEC Bank si Alpha Bank vindeau in sucursale credite prin acest program vinerea trecuta.
ATE Bank, un jucator de talie mica, era in stadiul finalizarii procedurilor interne, urmand sa inceapa efectiv vanzarea de credite astazi sau maine. Grecii de la Banca Romaneasca - filiala locala a National Bank of Greece- urmeaza, de asemenea, sa inceapa vanzarea de credite.
Potrivit oficialilor guvernamentali, 20 de banci s-au inscris in programul "Prima casa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO