Bănci și Asigurări

Banca Transilvania plăteşte pentru Volksbank 711 milioane de euro, adică 81 pentru capital şi 630 pentru rambursarea unor linii de finanţare. “ Aceasta este cea mai mare plată făcută de Banca Transilvania vreodată”

Banca Transilvania plăteşte pentru Volksbank 711...

Autor: Cristian Hostiuc

07.04.2015, 16:59 2733

Banca Transilvania plăteşte pentru achiziţia Volksbank România în total 711 milioane de euro, din care 81 de milioane de euro pentru capitalul băncii şi 630 de milioane de euro în rambursarea unor linii de rambursare acordate de către acţionarii Volksbank băncii din România.

Pentru capital, Banca Transilvania preia cu 81 de milioane de euro un capital de 430 de milioane de euro, pe care îl are Volksbank România, respectiv un multiplu de aproape 0,2 din capitalul propriu.

“Toată plata a fost făcută astăzi (marţi-7 aprilie 2015), adică peste 700 de milioane de euro. Este cea mai mare sumă plătită vreodată de Banca Transilvania”, a menţionat Horia Ciorcilă, preşedintele băncii.

Fiind suma atât de mare ne-am pregătit din timp, astfel ca să nu avem probleme şi nici să nu creăm probleme pe piaţa valutară, a menţionat Omer Tetik, directorul executiv(CEO) al Băncii Transilvania. Noi aveam lichiditatea pregătită din timp, a menţionat el.

Cum a ajuns Banca Transilvania numărul doi în România după ce în toamna lui 2008 a fost salvată de BNR, anul următor aproape că se predase francezilor de la BRD, pe care acum, în mod ironic, i-a depăşit 

De fapt, noi preluăm o bancă, ce are o lichiditate proprie de 500 de milioane de euro, deci pe net ieşirile noastre sunt de numai 200 de milioane de euro, a adăugat Tetik.

În această după-amiază a avut loc şi Adunare Generală a Acţionarilor Volksbank, cu Banca Transilvania noul acţionar. O dată cu preluarea au fost numiţi şi noii conducători ai Volksbank România, resprectiv Andrei Duduiu în funcţia de CEO , Sinan Kircali, directorul financiar şi Bogdan Neacşu, directorul de risc.

Banca Transilvania „plăteşte“ pentru Volksbank 600 mil. euro. Austriecii „pierd“ un miliard de euro

Noul board (Consiliul de supraveghere) al Volksbank România este format din Omer Tetik, George Călinescu ( directorul financiar al Băncii Transilvania) şi Peter Franklin, omul BERD-ului, principalul acţionar al Băncii Transilvania.

O dată ce structura acţionaratiului a fost schimbată, noul management are ca obiectiv integrarea Volksbank România în Banca Transilvania.

În septembrie vom consolida pe bilanţul Băncii Transilvania şi cifrele Volksbank România, iar până în martie anul viitor trebuie să încheiem integrarea, a menţionat Horia Ciorcilă, care este unul dintre fondatorii băncii din Cluj acum 20 de ani şi deţine în nume personal 5% din acţiunile băncii.

Pe închiderea bilanţului din 2014, Banca Transilvania avea active de 35,6 miliarde de lei, iar Volksbank România active de 12,5 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO