Bănci și Asigurări

Banca Transilvania: Previzionăm accelerarea inflaţiei de la 1,1% în 2017 la 3,1% în 2018

Banca Transilvania: Previzionăm accelerarea inflaţiei...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2017, 12:10 466

Banca Transilvania previzionează accelerarea inflaţiei pe termen scurt şi mediu, cu perspectiva ieşirii din intervalul ţintit de BNR în semestrul II 2018, în condiţiile unei inflaţii medii anuale, pe indicele armonizat UE, de 1,1% în 2017, 3,1% în 2018, respectiv 2,9% în 2019.

În acest context, banca se aştepteaptă ca BNR să majoreze rata de dobândă de politică monetară din 2018, nefiind exclus un nivel de 3,50% la finalul anului viitor.

Banca Centrală a decis ieri menţinerea ratei de dobândă de politică monetară la nivelul minim istoric de 1.75%. Totodată, instituţia a menţinut şi nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON şi valută ale instituţiilor de credit la 8%. În acelaşi timp, BNR a revizuit prognozele privind evoluţia preţurilor de consum pe termen scurt şi mediu (acestea urmând să fie publicate în cadrul Raportului trimestrial asupra inflaţiei pe 9 noiembrie), prin încorporarea evoluţiilor macro-financiare din perioada recentă.

BNR şi-a manifestat preocuparea cu privire la acumularea de riscuri la adresa stabilităţii preţurilor şi la deteriorarea poziţiei externe a economiei.

”Subliniem faptul că accelerarea inflaţiei şi poziţionarea acesteia la un nivel superior ratei de dobândă coroborat cu deprecierea cursului sunt elemente care indică intensificarea gradului de relaxare a politicii monetare, care va persista cel puţin până în ianuarie 2018, când este programată următoarea şedinţă BNR. Surplusul de relaxare monetară pe termen scurt coroborat cu nivelul ridicat de relaxare fiscal-bugetară exprimă perspective de intensificare a deficitului de cont curent şi indică o marjă limitată de manevră pentru politica economică în ipoteza incidenţei unor şocuri adverse.”, a comentat Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

În ceea ce priveşte evoluţia salariului mediu net, acesta a crescut cu 0,5% lună/lună şi cu 13,5% an/an la 2.376 lei în septembrie, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). În acest context, Andrei Rădulescu subliniază că dinamica salariul real a decelerat la 11,5% an/an în septembrie (minimul din noiembrie 2015), pe fondul accelerării inflaţiei. ”Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de decelerare a salariului real în trimestrele următoare, pe fondul climatului investiţional dificil şi accelerării inflaţiei”, a mai spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO