Bănci și Asigurări

​Banca Transilvania propune acţiuni gratuite şi dividende de jumătate din profitul băncii. Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria BT când banca acordă dividende în numerar

​Banca Transilvania propune acţiuni gratuite şi...

Autor: Liviu Popescu

17.03.2016, 10:19 28335

Banca Transilvania propune dividende de 1,2 miliarde de lei acţionarilor, adică jumătate din profit băncii, şi alocare de acţiuni gratuite în valoare de 620 milioane de lei. Este pentru a doua oară în ultimii 20 de ani din istoria BT când banca acordă dividende în numerar. Hotărârea are la bază atât rezultatele pozitive ale Băncii Transilvania din 2015, precum şi surplusul de capital BT.

Dividendul brut/acţiune va fi de 0,39 lei.

„Banca Transilvania are un surplus de capital care, în condiţiile unei abordări prudente şi responsabile, va permite obţinerea unor randamente bune. Dincolo de acordarea acestui dividend excepţional, BT va continua să investească în finanţarea creşterii prin reinvestirea profitului. Banca are planuri mari şi intră într-o nouă etapă de dezvoltare, consolidându-se ca platformă pentru finanţarea economiei -începând cu persoanele fizice, până la companiile mari, a afirmat Ömer Tetik, directorul general al băncii.

Banca Transilvania a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 milioane lei, în anul 2009, urmând o politică de reinvestire a profitului pentru asigurarea creşterii durabile. În acelaşi timp,în anii de criză, în perioada 2008 – 2015, banca a fost unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, plătind taxe şi impozite directe şi indirecte de 2,7 miliarde lei. Pe măsura rezultatelor unice din 2015, datorate consolidării businessului BT, propunem acordarea de dividende pentru toţi cei aproape 28.000 de acţionari BT, cu mulţumiri pentru încrederea acordată, spune Horia Ciorcilă, preşedintele CA al BT.

UPDATE

Acţiunile BT cresc cu peste 7% pe bursă după anunţarea dividendelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO