Bănci și Asigurări

Banca Transilvania semnează vineri contractul de achiziţie a Bancpost, o tranzacţie care îi va permite băncii din Cluj să atace prima poziţie din România

Autor: Cristina Bellu

24.11.2017, 09:43 30735

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania a aprobat pe 23 noiembrie perfectarea tranzacţei pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni de 99,15% deţinut de către Eurobank Group în capital social al Bancpost, semnarea contractului urmând a avea loc astăzi, 24 noiembrie.

În cadrul tranzacţiei Banca Transilvania dobândeşte şi participaţii în capitalul social al societatilor din Grupul Eurobank din România, respectiv ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN.

Atât Banca Transilvania cât şi Bancpost vor acţiona ca entităţi separate până la finalizarea tranzacţiei, urmând ca doar după această dată să aibă loc procesul de integrare a Bancpost in cadrul BT. Integrarea Bancpost in cadrul BT va avea loc după îndeplinirea procedurilor legale şi după solicitarea şi obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente.

“Achizitionarea Bancpost este o oportunitate pentru BT datorita potentialului de integrare cu businessul nostru. Aceasta achizitie completeaza strategia de crestere organica a Bancii Transilvania, consolidandu-ne pozitia pe piata. Suntem pregatiti sa ne adaptam responsabil noii dimensiuni BT si noilor realitati. Banca noastra va continua sa sprijine antreprenorii romani si economia locala, creand valoare adaugata pentru actionari, clienti si echipa. Multumim reprezentantilor Eurobank pentru sprijin, profesionalism si colaborare in contextul negocierii acestei tranzactii de importanta strategica pentru ambele parti.”, spune Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania.

La rândul său Stavros Ioannou, Director General Adjunct, Eurobank, afirmă că odata cu vanzarea Bancpost si a societatilor afiliate, Eurobank isi indeplineste ultima obligatie de vanzare conform planului de restructurare aprobat de Comisia Europeana.

“Consider ca aceasta tranzactie cu un partener de o reputatie incontestabila precum Banca Transilvania se realizeaza in interesul deplin al clientilor, deponentilor si angajatilor Bancpost. Eurobank se va concentra pe dezvoltarea pietelor sale cheie. As dori sa le multumesc tuturor colegilor din subsidiarele din Romania pentru colaborarea stransa din toti acesti ani, precum si partenerilor din BT pentru finalizarea cu succes a acestui demers.”

Consultanţii acestei tranzacţii au fost Barclays Bank  ca unic consultant financiar al Bancii Transilvania, în timp ce PeliFilip a oferit consultanta juridica, iar Deloitte, consultanta financiara pentru  aspecte contabile si de diligenta.

Pentru Eurobank, Mediobanca - Banca di Credito Finanziario S.p.A. si HSBC Bank Plc au fost consultantii financiari, iar Shearman & Sterling LLP si Schoenherr si Asociatii SCA au asigurat consultanta juridica.

Banca Transilvania este numărul doi în România, iar achiziţia Bancpost îi va permite să se bată pentru prima poziţie.

În ultimii trei ani, instituţia financiară a achiziţionat două bănci din top 10, respectiv Volksbank şi acum Bancpost, cea din urmă fiind controlată de grupul elen Eurobank care a fost obligat să vândă participaţiile în băncile din afara Greciei ca parte a programului de salvare de la faliment din criza grecească.

Banca Transilvania are o valoare bursieră de 9,3 mld. lei, la preţul de închidere de joi, de pe Bursă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO