Bănci și Asigurări

Bancherii abia gasesc cumparatori pentru casele scoase la licitatie, chiar si la discounturi de 25%

Bancherii abia gasesc cumparatori pentru casele scoase la licitatie, chiar si la discounturi de 25%

Executarea silita a unui imobil se poate intinde pe doua-trei luni de la deschiderea procedurilor, spun executorii bancari

16.10.2009, 00:00 400

In cazul in care imobilul nu este vandut de la prima licitatie,legea permite creditorilor sa reduca pretul de pornire cu 25% fatade valoarea estimata initial si sa accepte cea mai buna ofertaprimita. "Exista o prevedere in Codul de procedura civila carepermite ca in situatia in care imobilul nu este vandut la primalicitatie pretul acestuia sa fie redus cu maxim 25% si sa fievandut la cel mai mare pret oferit", explica Valentin Dobre,executor judecatoresc in cadrul Alpha Bank.

Executorii spun totusi ca bancile nu sunt dispuse sa vandaimobilele la un pret derizoriu sau sub nivelul creantei pe care oau de recuperat, desi acestea au posibilitatea de a-si recuperabanii urmarind clientii si pe alte bunuri decat cele care au fostincluse in garantia initiala.

"Nu vindem sub valoarea creantei pe care banca trebuie sa orecupereze. Banca pentru care lucrez nu accepta ca imobilul sa fievandut sub 75% din pretul evaluat si mi se pare normal in acesteconditii economice dificile", a comentat Valentin Dobre.

Nici Raiffeisen, una dintre cele mai mari banci din sistem, nuaccepta vanzarea pentru un pret care nu acopera valoarea datorieiclientului.

"Imobilele nu sunt vandute sub nivelul creantei pe care o are derecuperat banca. Incercam sa vindem imobilele la cel putin 50-60%din pretul de evaluare", spune Ioan Campeanu, executor judecatorescin cadrul Raiffeisen Bank.

Aceste conditii impuse de banci prelungesc si mai mult procesulde recuperare a datoriilor, iar in unele cazuri il ingreuneazapentru ca in contul debitorului se strang in continuare penalizarisi dobanzi care pun si mai multa presiune asupra acestuia. Existainsa cazuri in care odata cu scoaterea la licitatie a garantieidatoria este inghetata la nivelul din acel moment.

"Depinde de la caz la caz, in functie de prevederile dincontractul de credit si de politica fiecarei banci. Sunt cazuri incare odata cu scoaterea la licitatie este stopata curgerea aceea depenalizari si de dobanzi, dar si cazuri in care aceasta continua",a precizat Dobre.

Licitatiile pentru vanzarea caselor raman inumbra

De cele mai multe ori lipsa de cumparatori se resimte inconditiile in care licitatiile sunt promovate foarte discret sidoar cateva banci - printre care Raiffeisen, Alpha Bank, BancaRomaneasca sau Leumi - isi publica ofertele pe site-urile proprii.De asemenea, bancile apeleaza rar la anunturile publicate in ziarede mare circulatie.

"Fata de anul trecut sunt foarte multe imobile care nu se vandde la prima licitatie. Bineinteles situatia depinde de la un caz laaltul. Daca este o casa intr-un sat dintr-un varf de munte,interesul este scazut, dar daca este un apartament pe Magheru, s-arputea ca interesul sa fie ceva mai mare", noteaza Dobre.

Legea prevede ca anunturile de vanzare sa fie publicate laprimariile localitatilor pe raza carora sunt situate bunurilescoase la licitatie, dar si aceste situatii sunt foarte rarintalnite.

Acestor lipsuri li se adauga insa si cererea scazuta de locuintedin aceasta perioada, care preseaza si mai mult asupra bancilorpentru a reduce pretul de pornire al licitatiilor. "Preturile s-auredus si se vor reduce in continuare pentru ca nu sunt foarte multesolicitari", spune Ioan Campeanu, executor judecatoresc in cadrulRaiffeissen Bank.

Raiffeisen are programate nu mai putin de 32 de licitatii inluna octombrie prin intermediul carora incearca sa vanda case,terenuri si chiar hale de productie apartinand unor firme. Cele maimulte proprietati scoase la licitatie se afla in judetele Bacau siBotosani. Aici restantele la credite se situeaza in jurul a 3,5%,potrivit datelor BNR. Media la nivel national depaseste cu putin3%.

Restantele la credite au accelerat puternic in ultima parte aanului trecut si in primele luni din 2009 pe fondul deprecieriimonedei nationale si al cresterii ratei somajului si numaruluifalimentelor. Bancherii se asteapta ca portofoliile de credite sase deterioreze in urmatoarele luni mai ales pe fondul numarului dince in ce mai mare de persoane care raman fara locuri de munca.

Executarea garantiei poate dura si treiluni

In acest moment, bancile din Romania au in portofoliu circa160.000 de credite ipotecare pentru locuinte, ceea ce reprezintaaproape 2% din numarul caselor si apartamentelor la nivel national.Procedura de executie a bunurilor ipotecate dureaza in medie

doua-trei luni, spun executorii. Banca declanseaza procedura deexecutare silita dupa ce clientul nu a platit trei rateconsecutive, dupa care - potrivit normelor BNR - creditul estetrecut in categoria "pierdere", si provizionat integral,considerandu-se ca nu mai sunt sanse sa fie reluate platile.

Executarea silita este efectuata de executori bancari, caretrebuie sa intocmeasca un dosar cu documente privind garantia careurmeaza sa fie executata si care au nevoie de un aviz din parteajudecatoriei in zona careia se afla imobilul sau terenul ipotecatpentru a incepe procedura.

Pentru a evita executarea silita, proprietarii isi pot platidatoriile restante intr-un termen de 15 zile de la primireanotificarii privind avizul de incepere a procedurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO