Bănci și Asigurări

Bancherii admit că este nevoie de accelerarea restructurării băncilor şi de reducerea risipei

Bancherii admit că este nevoie de accelerarea...

Autor: Anelis Baciu, Claudia Medrega, Roxana Rosu

30.06.2016, 00:07 723
Băncile locale au nevoie de acce­lerarea restructurării, în condiţiile în care lipsa de eficienţă duce la o risipă in­credibilă de bani, au afir­mat bancheri şi consultanţii prezenţi ieri la ZF Bankers Summit’16. Eveni­men­tul a fost organizat de Ziarul Financiar îm­pre­ună cu cu Alpha Bank, Citi Bank, Garanti Bank, NetTeam, Deloitte, Reff & Asociaţii, Aegrm.ro, PwC, Exim­Bank, KeysFin şi casadetraduceri.

„Din cauza nerestructurării siste­me­lor interne, se aruncă mulţi bani pe fereastră. Primele 5-6 bănci sunt mari, greu de urnit, cele mici nu au scală. Sistemul este foarte nerestructurat. O parte din jucători sunt paralizaţi. Au băgat miliarde de euro în România şi nu pot scoate banii de aici“, a declarat Ştefan Marcu, director în cadrul firmei de consultanţă AT Kearney.

El a explicat că sistemul bancar românesc este printre cele mai scumpe din regiune, în condiţiile în care nu ştie să valorifice câştigurile şi capitalul.

Ideea a fost întărită şi de Doru Lio­nă­chescu, preşedinte al BT Capital Part­ners, care a afirmat că în sistemul bancar, cu câteva excepţii, avem de-a face cu proprietari pasivi, care nu pun presiune pe management să creeze performanţă.

„Este de neînţeles cum un pro­prie­tar responsabil permite aşa risipă de capital. Este vorba de grupuri finan­ciare cu mari probleme financiare din Grecia, grupuri din Austria. Dacă aveam preponderent bănci americane sau germane nu aveam aşa risipă pe piaţă. Avem proprietari fie absenţi, fie dezinteresaţi care nu pun presiune pe management să creeze performanţă“, a declarat Doru Lionăchescu.

Investitorii greci şi cei austrieci sunt cel mai bine reprezentaţi în piaţa ban­cară locală, ei controlând circa o treime din activele totale.

Dată fiind ineficienţa în care se scufundă sistemul bancar românesc, este clar că procesul de consolidare va continua şi chiar se va intensifica în următorii ani.

De altfel, în unanimitate, partici­panţii la ZF Bankers Summit’16 au con­cluzionat că numărul băncilor va scă­dea şi poate coborî spre 25 până în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO