Bănci și Asigurări

Bancherii americani iau şi de la săraci şi de la bogaţi: După ce le-a vândut clienţilor de retail produse de care nu aveau nevoie, una dintre cele mai mari bănci americane este acuzată acum că i-a suprataxat pe clienţii bogaţi fără ştirea lor

Bancherii americani iau şi de la săraci şi de la...

Autor: Răzvan Botea

02.03.2018, 16:50 293

Rănile uneia dintre cele mai mari bănci din SUA, Wells Fargo, s-au adâncit joi când banca a recunoscut că a suprataxat clienţii săi din divizia de gestionare de active, în timp ce scandalul care deja a lovit alte divizii a declanşat demisii în boardul de conducere şi critici în Congres, potrivit Financial Times.

A treia cea mai mare bancă a SUA după active a fost lovită de dezvăluiri devastatoare din ultimele 18 luni despre suprataxarea clienţilor dintr-o zonă foarte mare, de la conturi bancare până la împrumuturi pentru autoturisme.

Acum Wells Fargo a divulgat mai multe informaţii, de data aceasta din departamentul de investiţii şi gestionare de active, departamente care aparent evitaseră acest tip de probleme care s-au manifestat în celelalte părţi ale grupului.

 Autorităţile se uită la posibile „trimiteri şi recomandări neadecvate” din partea diviziei care are aproape 35.000 de angajaţi şi active în valoare de 1,9 triliarde de dolari în administraţie. Banca a mai spus de asemenea că „există dovezi de aplicare incorectă a taxelor” şi că în acest moment se defăşoară şi o anchetă internă.

Autorităţile au pus presiuni pe Wells să facă modificări în boardul de conducere, iar joi banca a anunţat identităţile directorilor care vor pleca: John Chen, Lloyd Dean şi Enrique Hernandez, directori din anii 2000 se vor retrage împreună cu Federico Pena, fost secretar de stat, care a ocupat poziţia de director la Wells din 2011.

În raportul anual pentru ASF-ul american (Security and Exchange Commission), banca a spus că ancheta asupra diviziei de gestionare a activelor se află în faza preliminară.

Într-o declaraţie, Wells spune că recentele dezvăluiri despre departamentul de gestionare a activelor „reflectă importanţa pe care noi o acordăm transparenţei”, chiar dacă toate informaţiile despre situaţie nu se cunosc încă.

Banca a adăugat că s-a concentrat pe „multe dintre problemele citate de Banca de Rezerve Federale”. Betsy Duke, preşedintele Wells, a mulţumit directorilor care pleacă „pentru contribuţiile şi serviciile numeroase”. „Respectăm decizia acestora de a se retrage”, a adăugat aceasta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO