Bănci și Asigurări

Bancherii apasă pedala acceleraţiei în creditarea ipotecară în lei. Finanţările au avansat cu 35% în aprilie 2018

Bancherii apasă pedala acceleraţiei în creditarea...

Autor: Anelis Baciu

01.06.2018, 00:07 590

Băncile şi-au majorat cu aproape 35% stocul finanţărilor ipotecare în lei în ultimul an, fapt care a permis soldului creditelor pentru achiziţia de locuinţe să atingă pragul de 42 mld. lei la finalul lunii aprilie 2018. În aprilie, băncile au acordat credite pentru achiziţia unei locuinţe în valoare de 740 mil. lei, iar în total în primele patru luni din an finanţările ipotecare au însumat peste 2,8 mld. lei, potrivit BNR.

Creditarea ipotecară este în plină efervescenţă şi traversează cea mai bună perioadă a sa, în condiţiile în care nevoia achiziţiei unei locuinţe, dar şi optimismul în ceea ce priveste dinamica economiei, determină tot mai mulţi români să treacă pragul sucursalelor bancare.

Accentuarea cererii de locuinţe şi implicit de credite se vede şi la nivelul tipului de produs contractat de clienţi. Astfel, dacă în trecut programul Prima casă era principala modalitate prin care clienţii îşi achiziţionau o locuinţă, în prezent creditul standard rivalizează de la egal la egal cu creditul garantat de stat, spun brokerii de credite.

În plus, volatilitatea dobânzilor îi determină pe debitori să încline mai mult către finanţarea standard care vine cu dobândă fixă în primii 5-10 ani, protejând astfel debitorul de eventualele surprize neplăcute ale ROBOR, indicatorul de referinţă pentru stabilirea dobânzilor în lei. Băncile acordă aproape exclusiv credite în lei, acestea reprezentând peste 98% din totalul finanţărilor ipotecare noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO