Bănci și Asigurări

Bancherii asteptau revigorarea creditarii din T2, dar masurile de austeritate le-au dat peste cap planurile

Bancherii asteptau revigorarea creditarii din T2, dar masurile de austeritate le-au dat peste cap planurile
02.06.2010, 23:41 20

Bancherii se asteptau la o revigorare a imprumuturilor pentrupopulatie in al doilea trimestru, dupa aproape doi ani de stagnare,in conditiile in care luau in calcul o relaxare a standardelor decreditare, dar si o cerere mai mare din partea clientilor, potrivitunui sondaj realizat de BNR. Anuntarea masurilor de austeritateimpuse de Guvern a descurajat insa din nou clientii si a retrezitaversiunea la risc a bancilor.

In primele trei luni, bancile au continuat sa inaspreascaconditiile de acordare a creditelor de consum date fiindasteptarile negative privind evolutia economiei, in timp ceimprumuturile pentru locuinte au putut fi contractate in aceleasiconditii ca in trimestrul anterior. Concluziile sondajuluicontrasteaza cu mesajele de incredere transmise de bancherii uniijucatori reluand chiar campaniile de promovare a produselor decreditare.

Peste 36% din bancile respondente au indicat o inasprire aconditiilor la creditele de consum, in special prin crestereacostului imprumutului si diminuarea gradului maxim deindatorare.

"Inasprirea standardelor de creditare a populatiei a pierdut dinintensitate, in special pentru creditele pentru achizitia delocuinte. Bancile mentin insa o politica de creditare maipreventiva pentru creditele de consum. Dar pentru trimestrul doi seanticipeaza relaxari ale standardelor de creditare pentru ambelecategorii de credite", potrivit sondajului BNR derulat in lunaaprilie, la care au contribuit cu raspunsuri primele zece banci infunctie de volumul creditelor acordate.

Bancherii confirma revigorarea creditarii in trimestrul doi, inspecial pe partea finantarilor pentru locuinte, dar spun ca in adoua parte a anului situatia s-ar putea inrautati avand in vederemasurile de austeritate anuntate luna trecuta de Guvern.

"In mai s-a vazut o revenire a creditarii si pe iunie neasteptam ca revenirea sa se mentina pentru ca avem in continuaredosare in lucru. Dar cererea care vine acum s-a diminuat dupaanuntarea masurilor de austeritate. In momentul de fata chiar dacasunt bugetari sau nu, clientii au inceput sa fie mai reticenti siinclusiv cei cu dosare de credit aprobate prefera sa mai astepte",spune Gabriel Cretu, director de retea si vanzari la OTP Bank.

Revenirea cererii de credite in ultimele doua luni a venitinclusiv pe fondul promo tiilor lansate de banci atat la crediteleipotecare, cat si de consum. Doban zile la creditele promotionalein lei au coborat astfel si la o singura cifra, in conditiile incare pana acum costul ridicat a fost unul dintre factoriiprincipali care au tinut clientii departe de ghi seele bancilor.Bancherii spun ca riscurile asociate garantiilor, situatieifinanciare si bonitatii clientilor i-a determinat sa mentinarestrictive standardele de creditare pe segmentul creditelor deconsum in primul trimestru. Dobanda anuala efectiva medie lacreditele de consum se mentine insa in continuare peste 20%,potrivit datelor BNR.

Pe partea de credite ipotecare, conditiile de creditare au fostrelaxate in principal datorita cresterii gradului de concurenta insectorul bancar in primul trimestru, in timp ce asteptarilenefavorabile legate de situatia economica si de evolutia preturilorpe piata imo biliara s-au mai domolit. Cererea de credite ipotecarea intrat in declin in primele trei luni dupa doua trimestre decrestere. Cererea pentru acest tip de credite ar putea scadea si ina doua parte a anului dupa o revenire in ultimele doua luni, spunbancherii.

"Vom vedea daca se mentine tendinta de scadere a cereriiinregistrata dupa anuntarea masurilor de austeritate sau este vorbadoar de un soc emotional. Oricum, iulie si august sunt in generalluni destul de slabe pe partea de credite ipotecare, iar anulacesta am putea asista la un efect combinat", a mai precizatCretu.

Totusi, in primul trimestru ponderea creditelor nou acordate invaloarea garantiilor a inregistrat o crestere usoara fata deultimele luni ale anului trecut. "Este posibil insa ca relaxareaacestui indicator sa nu continue avand in vedere mentinerearidicata a perceptiei la risc fata de piata imobiliara", se maiarata in sondajul BNR. In acelasi timp, gradul de indatorare nu s-amodificat semnificativ ca urmare a incertitudinilor de pe piatamuncii.

In cazul creditelor pentru companii, standardele de creditares-au inasprit mai putin decat in trimestrele anterioare,mentinandu-se o preferinta pentru credite pe termen scurt.Cerintele de colateral au fost primele masuri luate de banci invederea restrictionarii creditarii corporatiilor si IMM-urilor.

Cererea de credite din partea de companii a continuat sa sediminueze, bancile considerand ca microintreprinderile siintreprinderile mici raman cele mai riscante. Desi au fostsolicitate mai multe active imobiliare drept garantie, bancheriispun ca nu exista o diferenta majora in ceea ce priveste onorareaserviciului datoriei intre creditele garantate si cele negarantatecontractate de IMM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO