Bănci și Asigurări

Bancherii au câştigat lupta pentru OUG 50

Autor: Alexandra Chelu, Liviu Chiru

15.12.2010, 23:57 116

Bancherii au reuşit să modifice Ordonanţa 50 după propriavoinţă, astfel că forma care va fi suspusă votului CamereiDeputaţior, după aproape şase luni de dezbateri, le permite sămenţină neschimbate costurile creditelor vechi.

Ordonanţa de urgenţă nr. 50/iunie 2010 privind creditele pentruconsumatori se va aplica numai pentru împrumuturile vândute dupăintrarea acesteia în vigoare, în timp ce eliminarea comisionului derambursare anticipată şi anumite prevederi privind comunicareamodificărilor de costuri vor fi valabile şi pentru creditelevechi.

Varianta aceasta, votată ieri de deputaţii din Comisia debuget-finanţe din Camera Deputaţilor, care tergiversaserădezbaterile timp de două luni, lasă în aer transparentizareacosturilor pentru creditele vechi - indexarea dobânzilor în funcţiede indici independenţi şi eliminarea anumitor comisioane - sprenemulţumirea clienţilor. Totuşi, deputaţii au inclus un amendamentpropus de grupurile de clienţi nemulţumiţi, prin care băncile suntobligate să le acorde debitorilor care nu înregistrează restanţemai vechi de 45 de zile acces la refinanţare, fără alte costuri sauevaluări, la costurile din oferta curentă.

După finalizarea dezbaterilor în Comisie, proiectul de legeprivind ordonanţa urmează să fie supus votului plenului CamereiDeputaţilor, care are rol decizional şi ulterior trimisă laPreşedinţie spre promulgare.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal (PNL) au anunţat dejacă vor contesta legea, dacă va fi promulgată în forma actuală, laCurtea Constituţională.

"Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplicăcontractelor în curs de derulare la data intrării în vigoare aprezentei ordonanţe de urgenţă cu excepţia dispoziţiilor art. 66-69şi, în ceea ce priveşte contractele de credit pe duratănedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezenteiordonanţe de urgenţă, a dispoziţiilor art. 37 (1), art. 50-55, art56 alin (2), art 57 alin (1) şi (2), art. 66-69 şi art. 70-71 dinprezenta ordonanţă de urgenţă", prevede un amendament aprobat ieride deputaţi. Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, cinciîmpotrivă şi trei abţineri.

Pe ultima sută de metri chiar Guvernul şi-a schimbat poziţia,secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghinaadmiţând în cadrul dezbaterilor că modificarea ordonanţei - însensul aplicării doar pentru creditele vândute după 21 iunie 2010 -este una din cerinţele pentru continuarea acordului cu ComisiaEuropeană şi Fondul Monetar Internaţional.

"Vom încerca să reluăm la plen. (...) Dacă nu, vă spun deastăzi, ca să se ştie, vom ataca la Curtea Constituţională legea deadoptare a acestei ordonanţe pentru că din punctul nostru de vederesunt multe elemente de neconstituţionalitate", a spus EugenNicolăescu, deputat PNL.

Clienţii sunt nemulţumiţi

Clienţii sunt nemulţumiţi de această variantă de compromis, încondiţiile în care sperau ca deputaţii să menţină neschimbată formaordonanţei, aşa cum făcuseră în vară senatorii.

"Este o dezamăgire faţă de clasa politică şi modul cum auabordat lucrurile, superficial şi la presiunile organismelorinternaţionale şi chiar ale ARB (Asociaţia Română a Băncilor - n.red.). Cetăţeanul nu a apărut în vreun fel în schema lor deinterese", a comentat unul dintre liderii grupului de clienţi aiVolksbank.

Intrarea în vigoare în vară a ordonanţei a dus la apariţia uneimişcări fără coordonare în rândul clienţilor nemulţumiţi decosturile ridicate ale creditelor. În prezent, circa 1.500 declienţi ai BCR şi Volksbank au mers în instanţă, cu procesecolective, prin care cer modificarea contractelor de credit.

Demersurile lor se bazează pe legi mai vechi privind protecţiaconsumatorilor, astfel că modificarea ordonanţei nu îi afecteazădirect. Totuşi, instanţele au respins într-o primă fază cererileclienţilor de suspendare a plăţii ratelor pe perioada proceselor,iar termenele pentru judecarea fondului sunt programate abia întoamna următoare. "S-ar putea să crească numărul celor care merg îninstanţă, pentru că mulţi aşteptau ca ordonanţa să vină şi sălimpezească anumite lucruri", mai spune reprezentantul clienţilorVolksbank.

ANPC nu poate suspenda activitatea de creditare, darpoate cere modificarea contractelor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor,iniţiatoarea Ordonanţei 50 şi instituţia care se ocupă de aplicareanoilor reglementări, nu va putea să suspende activitatea decreditare pentru bănci, aşa cum îşi propusese iniţial, însăinspectorii săi vor putea să ceară aducerea contractelor de creditîn cadrul legal.

"Odată cu aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale, agentulconstatator poate propune una dintre următoarele măsuricomplementare: 1. suspendarea derulării campaniei publicitare careîncalcă prevederile articolelor 8 şi 9, până la intrarea înlegalitate; 2. aducerea tuturor contractelor similare înconformitate cu prevederile legale, în termen de 30 de zile",potrivit alineatului 1 al unui amendament pentru modificareaarticolului 89 din OUG 50/2010 privind creditele acordatepopulaţiei, aprobat miercuri de către deputaţii din Comisia debuget, finanţe şi bănci.

Amendamentul prevede că măsura complementară propusă se dispuneprin ordin emis de conducătorul Autorităţii Naţionale pentruProtecţia Consumatorilor, care poate fi contestat la instanţa decontencios administrativ.

"(4) Creditorii sunt obligaţi să informeze BNR în termen de douăzile lucrătoare despre sancţiunile ce le-au fost aplicate de ANPCpentru încălcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă. BNRare în vedere în activitatea de supraveghere prudenţială acreditorilor informaţiile primite", potrivit alineatului 4 lamendamentul de modificare a articolului 89.

Amendamentul citit iniţial de vicepreşedintele ANPC SamuelCalotă prevedea ca agentul constatator să poată propune şisuspendarea activităţii de creditare, pe tipuri de produse decreditare, până la intrarea în legalitate, măsura urmând să fiedispusă doar de BNR. Amendamentul a fost respins.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO