Bănci și Asigurări

Bancherii au ieftinit creditele de consum în aprilie

Bancherii au ieftinit creditele de consum în aprilie

Autor: Marius Radu - Mediafax

02.06.2011, 23:58 607

Dobânzile la creditele noi în lei acordate populaţiei pentruconsum s-au redus în aprilie în medie cu aproape 1,5 puncteprocentuale faţă de luna anterioară, înregistrând astfel cea maimare variaţie din ultimul an, în condiţiile în care bancherii aurevenit cu oferte promoţionale şi pe acest segment înprimăvară.

Dobânda anuală efectivă medie pentru aceste împrumuturi a fost de15,59% la finele lunii aprilie, faţă de 17,04% în luna precedentă,arată datele BNR. În schimb, dobânzile au crescut la creditele învalută.

"Această tendinţă este determinată de dorinţa băncilor de a-şiechilibra portofoliul de credite în funcţie de maturităţi,promovând astfel finanţarea în lei pentru creditele cu maturităţiscurte. Tendinţa de diminuare a dobânzilor la creditele în lei estefirească, în condiţi­ile stabilizării dobânzilor interbancare laniveluri inferioare ratei de politică monetară a BNR (de 6,25% pean - n. red.)", spune Melania Hăncilă, economistul-şef alVolksbank.

Pe partea împrumuturilor pentru locuinţe, scăderea costurilor afost mai mare pentru creditele în lei acordate cu o rată a dobânziivariabilă sau cu perioada iniţială fixă a ratei dobânzii mai micăsau egală cu un an. Dobânzile pe acest segment s-au redus cuaproape un punct procentual, de la 9,33% în martie la 8,48% în lunaaprilie.

Dobânzile la creditele în sold au urmat trendul generalizat descădere, ajungând la 12,16% în luna aprilie, de la 12,54% înmartie.

Pe partea de valută, tendinţa generală a dobânzilor la creditelenoi a fost în uşoară creştere, de la 5,68% la 5,81% pe an, însă auexistat şi cazuri în care unele bănci au redus costurile pentruanumite produse.

Dobânda anuală efectivă medie pentru creditele în euro a crescutde la 7,75% în martie la 8,22% în aprilie pentru creditele deconsum, dar a scăzut uşor la împrumuturile pentru locuinţe, de la6,4% la 6,29% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO