Bănci și Asigurări

Bancherii au multe de rezvolvat in acest sfarsit de an

20.11.2002, 00:00 24

Principalele preocupari ale Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sunt in acest moment discutiile cu Banca Nationala privind nivelul rezervelor minime obligatorii, forma finala a legii bancare si crearea cadrului legal si tehnic pentru operatiunile de retail, a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim vicepresedintele Alpha Bank Romania la conferintele FinMedia.
"In mai putin de sapte zile ne-am intalnit de doua ori cu conducerea Bancii Nationale. Intr-o oarecare masura intelegem preocuparile bancii centrale (n.r.- expunerea prea mare pe valuta a bancilor) dar nu putem fi de acord in totalitate cu ceea ce vor ei. Trebuie sa se inteleaga ca economia de piata functioneaza dupa principiul echilibrarii cererii cu oferta. Ori noi avem cerere de credite in valuta", a afirmat Ghetea, care si-a pus intrebarea "cum sa explici omului care vine la banca si cere un credit in valuta ca este mult mai bine sa ia unul in lei?"
Conducerea ARB s-a intalnit la inceputul acestei saptamani cu sefii BNR pentru a negocia o eventuala revenire asupra deciziei de crestere a rezervelor minime obligatorii in valuta pana la 25%.
BNR a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca incepand cu 23 noiembrie bancile vor fi obligate sa-si creasca rezervele minime obligatorii in valuta de la 22% la 25% din volumul atragerilor si sa-si diminueze pe cele in lei de la 22% la 18%.
Aceasta decizie luata de BNR pentru a incerca diminuarea expunerii bancilor pe valuta (creditele in valuta sa fie reduse) a nemultumit bancile care se vad in fata unor costuri suplimentare legate de constituirea acestora. Expunerea prea mare a bancilor pe creditele in valuta a inceput sa ingrijoreze conducerea BNR, care acum cateva saptamani anunta chiar ca se va merge pe o politica de crestere a cursului leu/dolar pentru a descuraja aceasta evolutie a imprumuturilor in valuta.
In acelasi context, presedintele ARB spune ca este foarte posibil ca in urma excesului de lichiditate de lei rezultat din reducerea rezervelor minime obligatorii la lei, cererea de titluri de stat emise de Ministerul Finantelor sa creasca si deci sa se creeze din nou premizele unui val de reduceri ale dobanzilor operate de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO