Bănci și Asigurări

Bancherii au pasat statului o cincime din risc pe ipotecare

Bancherii au pasat statului o cincime din risc pe ipotecare

Autor: Ciprian Botea

14.03.2013, 00:07 900

Creditele imobiliare vândute prin programul „Prima casă“ au ajuns să reprezinte aproape 40% din totalul fi­nan­ţărilor acordate pentru achiziţia de locuinţe, ceea ce în­seam­nă că o cincime din risc a fost pasată de bancheri statului, care achită pe loc jumătate din creditele ajunse în default.

Băncile au acordat în trei ani şi jumătate credite garantate de stat de aproape 3,2 mld. euro, în condiţiile în care volumul total al creditelor imobiliare din portofoliul băncilor ajunge la 8,4 mld. euro. Statul garantează 50% din creditele „Prima casă“, ceea ce înseamnă că are o expunere de 1,7 mld. euro.

Valoarea medie a creditelor garantate de stat este mai mare comparativ cu cea a împrumuturilor acordate de bănci pe cont propriu, astfel că, deşi ca volum se apropie de 40% din total, ca număr reprezintă mai puţin de o treime. Numărul creditelor garantate de stat depăşeşte 80.000 dintr-un total de 260.000 de credite imobiliare acordate de bănci.

Creditele „Prima casă“ au reprezentat circa 90% din vânzările noi de împrumuturi imobiliare ale băncilor, fiind unul dintre elementele care au ţinut pe linia de plutire portofoliile de retail ale băncilor.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO