Bănci și Asigurări

Bancherii au scumpit creditele în septembrie, dar plătesc mai mult şi la depozite

Bancherii au scumpit creditele în septembrie, dar...

Autor: Andra Oprescu

31.10.2014, 00:00 420

Dobânzile medii la creditele şi de­pozitele noi au crescut cu 0,3 şi respectiv 0,4 puncte procentuale în luna sep­tembrie pe fondul scumpirii finan­ţării pe piaţa monetară. Astfel, dobânda medie la un credit în lei a urcat luna trecută la 7,2% pe an, iar cea a unui depozit la termen la 2,6% pe an, potrivit BNR.

„Pe termen mediu ne aşteptăm la o scădere graduală a ratelor de dobândă la credite şi la o stabilizare a ratelor de dobândă la depozite. Acest scenariu este susţinut de continuarea procesului de însănătoşire la nivelul sectorului ban­car, convergenţa ratelor de dobândă către nivelurile din zona euro, pers­pectiva continuării politicii monetare relaxate şi dezintermedierea băncilor străine“, scrie într-un raport al Băncii Transil­vania, semnat de Andrei Ră­dulescu, senior economist al băncii

Creşterile recente au avut loc în contextul în care indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a crescut în august şi septembrie din cauza lipsei de lichiditate din piaţă, depăşind chiar nivelul de 3% pe an.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Ulterior, indicatorul a revenit pe scădere, ajustându-se cu un punct pro­centual în ultima lună şi a ajuns aproape de pragul de 2%, adică nivelul anterior episodului de volatilitate. Indicatorul se situa ieri la nivelul de 2,1% pe an.

Revenirea pe o traiectorie des­cen­dentă a venit pe fondul unor intervenţii BNR, care a furnizat lichiditate băncilor prin patru operaţiuni repo şi, în plus, a continuat relaxarea politicii monetare. BNR a redus la finalul lunii septembrie dobânda-cheie la lei, la un nou minim de 3% pe an şi a tăiat la 10% rata rezer­ve­lor minime obligatorii la pasivele în lei, ceea ce are un impact direct asupra li­chi­dităţii din piaţă de circa 2,5 mld. lei. Şi cre­ditele în derulare s-au scumpit, în con­diţiile în care multe bănci îşi sta­biliseră finalul lunii septembrie ca dată de ajustare a dobânzilor, iar atunci do­bân­da era de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie, când a avut loc pe­nul­­­­tima actua­lizare a ratelor de do­bân­dă.

Robor a devenit un indicator ur­mărit de toată lumea, de la bancheri la clienţi, în contextul în care sistemul bancar se află în prezent într-un proces de înlocuire a portofoliilor de credite în valută cu credite în lei şi cel puţin pe seg­mentul clienţilor persoane fizice vân­zările sunt aproape exclusiv în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO