Bănci și Asigurări

Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar

Bancherii au scumpit cu 20% rata la un credit ipotecar

Autor: Ciprian Botea

10.10.2010, 23:58 53

Bancherii au continuat să scumpească creditele pentru populaţieşi în august, un salt semnificativ fiind înregistrat de dobânzilela creditele de consum în lei care sunt în prezent mai scumpe chiardecât înainte de criză, dobânda anuală efectivă urcând la 19,3% pean.

Şi creditele ipotecare în euro s-au scumpit în ultimele luni cucirca două puncte procentuale, dobânda anuală efectivă urcând de la5,6% la 7,4% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, rata lunară la uncredit ipotecar de 50.000 de euro, pe 30 de ani, a urcat de la 280la 330 de euro, adică cu 20%.

"Creşterea costului efectiv a fost generată de majorareaanumitor comisioane, în condiţiile în care dobânda nominală nu asuferit modificări", spune Anca Bidian, directorul general al KiwiFinance, cel mai mare broker de credite la nivel local.

Bancherii avertizaseră că modificările cerute de Ordonanţa 50vor duce la scumpirea creditelor.

În ultimii doi ani, Banca Naţională a scăzut dobânda de politicămonetară de la 10,25% la 6,25% pe an, iar indicele EURIBOR a scăzutde la 5% la sub 1% pe an, astfel că bancherii nu mai pot motivascumpirea creditelor prin creşterea finanţării atrase de pe piaţă.În plus, dobânzile la depozite se află sub nivelul din august2008.

La nivelul pieţei, costul efectiv al împrumuturilor de nevoipersonale în lei a avansat în august cu o jumătate de punctprocentual, până la 19,3% în condiţiile în care în august 2008,înainte de izbucnirea crizei pe plan local, dobânda efectivă la uncredit similar era sub 19% pe an. Dobânda anuală se menţine totuşisub nivelul record de 25% din mai anul trecut.

"La creditele de consum a crescut dobânda nominală, dar şi oparte din comisioane. Dobânzile nu sunt însă la un nivel«îngrijorător» comparativ cu anii trecuţi. Trebuie notat însăfaptul că băncile au început să acorde din nou credite de consum,după ce anul trecut activitatea pe acest segment fusese aproapeîngheţată. Şi cererea din partea clienţilor a înregistrat orevenire graduală în 2010", notează Anca Bidian.

Creditele de consum s-au scumpit cu peste două puncteprocentuale în perioada iunie-august, cea mai mare creştere fiindînregistrată în iulie, când băncile au reacţionat la creştereainflaţiei lunare cu peste 2,5 puncte şi au majorat şi bonificaţiilela depozitele în lei. În plus, bancherii nu mai sunt dispuşi săacorde credite fără garanţii, deoarece pe acest segmentînregistrează cele mai multe probleme cu neperformanţele.

Totodată, bancherii au scumpit creditele şi în încercarea dea-şi recupera banii cheltuiţi cu implementarea ordonanţei privindcreditele pentru consumatori (OUG 50), aşa cum anunţaseră de altfelîncă de la publicarea actului normativ.

Şi creditele cu garanţii s-au scumpit în ultimele luni, astfelcă dobânda anuală efectivă pentru un credit ipotecar în euro aurcat de la 5,6% în mai la aproape 7,4% la sfârşitul lui august,potrivit statisticilor BNR. În aceeaşi perioadă, dobânzile ladepozitele noi în euro au avansat cu doar un sfert de punctprocentual.

Creşterea cu aproape două puncte procentuale a dobânzilor lacreditele pentru locuinţe înseamnă pentru clienţi o rată cu 20% maimare. Astfel, dacă rata lunară la un credit de 50.000 de euro pe 30de ani cu o dobândă anuală efectivă de 5,6% ajunge la 280 de euro,pentru acelaşi credit, dar cu o dobândă de 7,4% pe an suma lunarăde plată depăşeşte 330 de euro.

Dobânda nominală la creditele ipotecare noi în euro a rămasconstantă în jurul pragului de 5% pe an în lunile trecute, astfelcă majorarea preţului total al creditelor se datorează în cea maimare parte creşterii anumitor comisioane.

În unele cazuri, bancherii au majorat însă comisionul de analizăa dosarului, deoarece legislaţia nouă le permite să perceapă acestcost doar pentru împrumuturile efectiv acordate. Astfel, prinmajorarea acestui comision băncile încearcă să îşi acopere şicosturile cu analiza documentaţiei depuse de clienţii ale cărorcereri sunt respinse.

Anca Bidian spune însă că începând din septembrie a observat ostabilizare a costului total al creditelor ipotecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO