Bănci și Asigurări

Bancherii au tăiat 50% din dobânzile la depozite într-un an, dar creditele s-au ieftinit cu doar 7%

Bancherii au tăiat 50% din dobânzile la depozite...

Autor: Liviu Popescu

04.05.2016, 16:46 361

Bancherii afişau la finele lunii martie o dobândă medie de 1,18% pe an pentru depozitele noi în lei constituite de popu­laţie, în scădere cu 50% faţă de aceeaşi lună din 2015.

În acelaşi interval de timp, dobânda medie pentru creditele noi în lei ale populaţiei a scăzut cu doar 7% la 6,65% pe an.

Bancherii au ajuns să plătească o bonificaţie minimă istorică pe partea de depozite noi în lei, în condiţiile în care economia a intrat într-o perioadă de încetinire temporară a preţurilor, adică inflaţie negativă.

„În România se menţine în prezent un ecart consistent între nivelul ratei dobânzii la credite şi rata medie a dobânzii la depozitele denominate în lei, consecinţă a unei eficienţe opera­ţionale scăzute, pe fondul unui grad de intermediere scăzut şi al unei ponderi ridicate a cheltuielilor fixe“, scriu specialiştii de la BNR în raportul de stabilitate financiară.

Pe partea de economisire a com­paniilor lucrurile sunt şi mai sumbre în condiţiile în care dobânzile la depozite se apropie de zero.

Bancherii afişau la finele lunii martie o dobândă medie de 0,39% pe an pentru economisirile noi în lei aduse de companii, în scădere cu 65% faţă de aceeaşi lună din 2015. Pe de altă parte, creditele contractate de companii s-au ieftinit în acelaşi interval de timp cu doar 15%, la 4,43% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO