Bănci și Asigurări

Bancherii au trecut la „pierdere“ 2 mld. euro din credite

Bancherii au trecut la „pierdere“ 2 mld. euro din credite
08.08.2010, 23:41 32

Băncile aveau în portofoliu la sfârşitul lunii iunie crediteînregistrate drept pierdere (cu întârzieri la plata ratelor maimari de 90 de zile) în valoare de 9,37 miliarde de lei (2,14 mld.euro), în creştere cu 11% faţă de mai şi de trei ori peste nivelulconsemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR.Creditele trecute la "pierdere" însumau 73% din sumele întârziatede plată, de 12,8 miliarde de lei (2,93 mld. euro).

În acelaşi timp, sumele cu întârzieri cuprinse între 30 şi 90 dezile ajungeau la aproape 1,2 miliarde de lei, fiind în creştere cuo treime faţă de jumătatea anului trecut. Bancherii se aşteaptau laînceputul anului, când economia părea să se îndrepte într-odirecţie bună, ca situaţia creditelor neperformante să seamelioreze începând cu trimestrul al treilea. Statisticile BănciiNaţionale arată însă o accelerare a ritmului de creştere anumărului restanţierilor şi a sumelor restante în mai şi iunie,după anunţarea măsurilor de austeritate de către Guvern. Deexemplu, numărul restanţierilor a crescut cu 15.000 de persoane înultimele două luni, pentru care sunt disponibile date, după ostagnare în lunile anterioare.

În acelaşi interval, sumele restante au crescut cu 2 miliarde delei. În prezent, băncile se aşteaptă la un nou val de crediteneperformante după reducerea cu 25% a salariilor din sectorulpublic şi majorarea TVA de la 19% la 24%. Preşedintele executiv alBCR, Dominic Bruynseels, declara recent că problemele cu crediteleneperformante s-ar putea accentua începând cu luna septembrie şi căse aşteaptă ca portofoliile de credite să nu se îmbunătătăţeascăpână la sfârşitul lui 2010 pe segmentul corporate şi până anulviitor pe segmentul de retail. În acest context, băncile vor finevoite să constituie provizioane în creştere pentru a acoperipierderile din credite neperformante, ceea ce va pune în continuarepresiune pe profituri. Sistemul bancar a încheiat primele şase lunidin 2010 pe pierdere, cu peste 50 mil. euro, potrivit standardelorlocale de contabilitate (RAS). Normele BNR, obligă băncile săprovizioneze integral creditele cu întârzieri mai mari de 90 dezile. În paralel, creditele neperformante au început să pună dinnou presiune pe portofoliile de credite ale instituţiile financiarenebancare (IFN), sumele restante pe acest segment urcând cu 10% înmai şi iunie, până la 1,5 miliarde de lei, după ce în primele lunidin 2010 au rămas constante, în intervalul 1,35-1,38 miliarde delei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO