Bănci și Asigurări

Bancherii au umflat iar marja de dobândă la lei în trimestrul II

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Razvan Voican

18.08.2013, 21:40 1723

Dobânzi mai mici la depozitele noi în lei, de sub 5% pe an, şi dobânzi la creditele noi în lei menţinute la peste 10% pe an – a fost reţeta aplicată de bancheri în trimestrul al doilea în aşteptarea măsurilor promise de BNR de reducere a dobânzii-cheie.

Marja de dobândă la lei s-a umflat astfel până la aproape şase puncte procentuale, atingând cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, potrivit statisticilor publicate de BNR. Băncile cu poziţii confortabile de lichiditate pe lei au profitat de iner­ţia masei mari de clienţi şi de reducerea dobânzilor la depozite per ansamblul pieţei pentru a tăia adânc bonificaţiile până spre 3% pe an la depunerile pe o lună. La creditare anunţurile de ieftinire a finanţărilor în lei au rămas rare şi nespectaculoase.

Un grup restrâns de bănci, între care grecii de la Piraeus şi Banca Românească şi austriecii de la Volksbank, continuă să ofere dobânzi de peste 5% la depozitele în lei pe trei luni, însă restul pieţei s-a dus deja mai jos în condiţiile în care dobânda-cheie la lei a coborât la 4,5%.

Astfel, dobânzile la depozitele în lei tind să le ajungă mai repede din urmă pe cele la euro, spre deosebire de dobânzile la creditare unde bancherii nu se grăbesc să îngusteze ecartul.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO