Bănci și Asigurări

Bancherii au vândut în luna mai credite de consum în lei la fel ca în perioada de boom

Bancherii au vândut în luna mai credite de consum în...

Autor: Ciprian Botea

03.07.2015, 00:07 958

Volumul creditelor de consum noi în lei nu mai depăşise 1,5 mld. lei din august 2008, chiar înainte de izbucnirea crizei financiare.

Băncile au acordat credite de consum în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei în luna mai, cu 50% peste nivelul din aceeaşi perioa­dă a anului trecut şi un maxim al ulti­milor şapte ani, potrivit datelor agre­gate de BNR. Practic, cererea de cre­dite în lei a revenit la nivelul dinaintea crizei financiare din 2008, dar spre de­osebire de situaţia de atunci, în prezent băncile nu mai vând aproape deloc credite în euro.

„Evoluţia dobânzilor, în sensul scăderii acestora, precum şi campanille de marketing tot mai dese ale băncilor au determinat o creştere a cereriii de credite de consum. Această creştere a început să se manifeste încă de anul trecut, nu a fost una conjuncturală şi a continuat şi în primele şase luni din 2015. Valoarea medie a unui credit de consum a înregistrat şi ea o evoluţie pozitivă. Creditul de consum este astăzi în proporţie de peste 90% în lei“, a declarat Adrian Jantea, director departament retail în cadrul BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO