Bănci și Asigurări

Bancherii austrieci şi-au redus expunerea locală cu 5 mld. euro faţă de vârful din 2011

Autor: Razvan Voican

09.07.2014, 19:41 384

Băncile austriece, care continuă să controleze aproape 37% din activele sistemului bancar din România, sunt sub presiune în aşteptarea rezultatelor exerci­ţiului de evaluare a calităţii activelor (AQR) derulat de Banca Centrală Europeană (BCE), expunerea pe Europa Centrală şi de Est – altădată un motiv de mare mândrie pen­tru bancherii din Viena, fiind privită acum drept un adevărat butoi cu pulbere.

Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, este până acum prima bancă austriacă ma­re care a anunţat brusc joia trecută o deci­zie de majorare a planu­lui de provizionare pe 2014 cu 700 mil. euro, până la 2,4 mld. euro, pen­tru a putea trece de eva­luare într-o manieră „confortabilă“. Vinova­te­le pentru acest salt al cos­tu­lui riscului: Unga­ria şi România. BCE este de aşteptat să publi­ce rezultatele evaluării în octombrie, înainte să îşi preia rolul-cheie în cadrul meca­nismului unic de supraveghere pe care se va baza Uniunea Bancară.

La nivelul anului trecut filialele din regiune ale băncilor din Austria acumula­se­ră provizioane de 8 mld. euro la o rată a creditelor neperformante de circa 15%, însă banca centrală de la Viena recomandă în raportul de stabilitate financiară publicat recent continuarea politicilor de provizio­nare şi de creştere a gradului de acoperire a ne­performantelor în mod adecvat în raport cu nivelul riscului.

În acest document România este pre­zentată într-un grafic ca având de departe cea mai ridicată rată a neperformantelor, de circa 30% la sfârşitul lui 2013, adică mult peste Slovenia şi Ungaria, o notă de subsol mă­run­tă precizând că este vorba despre creditele cla­sificate ca îndoielnic şi pierdere, în con­diţiile în care BNR publică acum rata cre­di­telor clasificate ca pierdere cu restanţe de peste 90 de zile şi/sau în cazul cărora s-au ini­ţiat proceduri judiciare, rată care se situa în aprilie 2014 la 22,2%. Un alt grafic arată că Ro­mânia, Ungaria şi Ucraina au cea mai proas­tă situaţie a profitabilităţii sistemelor ban­­care la nivelul regiunii cu excepţia Slove­niei, unde s-au acumulat doi ani de pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO