Bănci și Asigurări

Bancherii cer BNR intarzierea executarii silite a datornicilor

Bancherii cer BNR intarzierea executarii silite a datornicilor

In ianuarie, numeroase banci au resimtit cresteri ale intarzierilor la achitarea ratelor mai ales la creditele in valuta

04.02.2009, 18:55 230

Bancherii solicita Bancii Nationale prelungirea de la 90 de zile pana la 150 de zile a termenului de intarziere la plata ratei la un credit, dupa care se trece la executarea silita a clientului si la provizionarea integrala a creditului respectiv.

"Puterea bancii slabeste, clientul este exasperat si nu mai coopereaza" in actualele conditii de reglementare, sustine Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) intr-o scrisoare adresata prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu prin care propune adaptarea sistemului de supraveghere la situatia de criza internationala.
In ianuarie, numeroase banci au resimtit cresteri ale intarzierilor la achitarea ratelor mai ales la creditele in valuta, unde deprecierea rapida a leului a ingreunat efortul rambursarii. La nivelul anului trecut, soldul restantelor acumulate de populatie la credite a urcat de 2,6 ori in lei, pana la 2,86 miliarde lei (echivalentul a aproape 720 mil. euro), conform datelor BNR, in conditiile in care in noiembrie si decembrie a fost consemnata o accelerare.
Inca din noiembrie 2008, bancile aveau provizioane duble fata de nivelul din urma cu un an, insumand echivalentul a 1,7 mld. euro. Cresterea provizioanelor va incepe sa muste din profiturile bancilor.
Bancherii sustin ca BNR ar trebui sa incurajeze bancile sa reesaloneze si sa restructureze creditele cu probleme. "Daca pana de curand reesalonarile sau restructurarile de credite nu erau privite cu ochi buni de controlori, in prezent acestea trebuie incurajate pentru a salva ce se poate din creditele care incep sa inregistreze restante." In incercarea de a-si diminua costurile cu provizioanele pentru credite neperformante, bancherii solicita acceptul Bancii Nationale ca in cazul creditelor cu garantii la care se acumuleaza intarzieri mai mari de 90 de zile sa constituie provizioane la valoarea "expunerii nete" fata de un client, expunere determinata prin deducerea valorii garantiilor (ipoteci de exemplu) din creditul ramas de rambursat.
In principiu, bancile declanseaza procedurile de executare silita dupa 90 de zile de la o scadenta nerambursata, insa de regula incearca mai intai solutii amiabile de reluare a platii ratelor.
Restantele mari mari de 30 de zile sunt raportate la Biroul de credit, iar bancile incep sa constituie provizioane in functie de incadrarea imprumuturilor in categoriile substrandard, indoielnic sau pierdere.
Tocmai acum cand autoritatile cer ca bancile-mama din Europa sa continue sa-si finanteze filialele din Romania inclusiv cu sprijinul Comisiei Europene si al Bancii Centrale Europene, bancherii solicita BNR sa nu mai pretinda fiecarui jucator, indiferent de "sanatatea" acestuia, sa includa in strategia privind lichiditatea in caz de criza linii de credit acordate de alte banci sau facilitati stand-by (finantari puse la dispozitie pe o anumita perioada, fara obligatia tragerii de sume).
"In climatul actual nu mai este posibil asa ceva din motive obiective pecum ratingul de tara foarte scazut, lipsa increderii reciproce pe plan intern si internationale, lipsa resurselor disponibile sau a apetitului pentru risc", sustin bancherii.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO