Legea dării în plată, runda a doua - discuţiile se reiau în Parlament

Bancherii contraatacă şi înăspresc condiţiile de creditare imobiliară. Daniel Zamfir, iniţiatorul legii: Efectul principal al legii va fi negocierea echitabilă între client şi bancă

2 feb 2016 Autor: Liviu Popescu

O bancă din top zece a decis să elimine din oferte finanţările acordate prin Prima casă, programul care a ţinut în viaţă instituţiile de credit şi piaţa imobiliară în criză. Anul 2015 a fost cel mai bun an pentru Prima casă de la lansarea programului din 2009. De ce aleg atunci băncile să renunţe?

Noua formă a legii dării în plată va intra săptămâna aceasta din nou în „malaxorul“ Parlamentului pentru dezbateri, după ce iniţial actul normativ a fost trimis de preşe­dintele României către reexaminare. Liderul PSD, cel mai mare partid parlamentar, a declarat săptămâna trecută că este de acord cu noile amendamente propuse de iniţiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, însă nu este de acord cu înfiinţarea unei comisii sau subcomisii.

„Eu cred cu tărie că efectul principal al legii dării în plată va fi negocierea echitabilă între client şi bancă. Băncile spun că nu vor casele oamenilor, că nu au ce face cu ele, şi nici oamenii nu vor renunţa cu uşurinţă la case după ce au plătit avansul şi vreo 7-8 ani de rate. De exemplu, dacă banca în loc să vândă recuperatorilor un imobil la 10% din valoare, deci cu 90% reducere, negociază cu clientul şi stinge datoria după ce îi aplică o reducere de 50% la sold, să zicem, mai sunteţi dispuşi să renunţaţi la casă?“, afirmă deputatul PNL.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.02.2016

 
Cuvinte cheie:
lege
, banca
, imobiliare
, bancheri
, clienti
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide