Bănci și Asigurări

Bancherii dau mai multe credite şi ţin mai puţini bani la BNR

Bancherii dau mai multe credite şi ţin mai puţini bani...

Autor: Liviu Popescu

22.06.2015, 00:04 436

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi aproape 800 de milioane de lei în fiecare zi lucrătoare din luna mai, la jumătate faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi un minim al ultimelor şapte luni. Spre comparaţie, maximul ultimului an a fost de peste 13 miliarde de. lei, fiind atins în luna ianuarie, arată datele agregate de BNR.

Facilitatea de depozit pe o zi este folosită de bănci ca o soluţie de urgenţă pentru a-şi plasa, la finalul fiecărei zile lucrătoare, resursele pentru care nu au găsit un alt plasament cu randament mai mare.

Dobânda oferită de BNR este de numai 0,25% pe an. Scăderea sumelor depuse la BNR consemnată luna trecută reprezintă un semnal că pe piaţă are loc o dezgheţare a creditării, în condiţiile în care bancherii spun că stau într-un „ocean de lichiditate“.

Datele BNR arată o revigorare mai accentuată a creditării pe segmentul persoanelor fiizce, în timp ce pe corporate abia acum apar primele semnale ale creşterii producţiei noi. Clienţii persoane fizice au luat în perioada mai 2014-aprilie 2015 credite noi în lei de aproape

18 miliarde de lei (4 mld. euro), cu 50% peste nivelul din cele 12 luni anterioare. Soldul creditelor în lei acordate populaţiei ajungea la 42 miliarde de lei la finalul lunii aprilie, ceea ce înseamnă o creştere anuală de 18%. Dobânzile aflate la minime istorice reprezintă principalul motor al creşterii creditării în lei. Dobânda Robor la 3 luni, utilizată ca referinţă a costului creditelor, se află în acest moment la un minim de 1,2% pe an.

Creditarea companiilor nu dă însă semne solide de revigorare, în aprilie fiind înregistrat un avans de doar 1% pe componenta în lei, dar care a fost erodat complet de prăbuşirea cu 14% a volumului finanţărilor în valută.

Pe lângă vânzările slabe şi rambursările, alt element determinant pentru dinamica negativă a creditării în valută a fost şi procesul de curăţare a bilanţurilor de neper­formante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO