Bănci și Asigurări

Bancherii de investiţii de la HSBC au lansat pe piaţa financiară europeană proiectul „Florance” de găsire a unui cumpărător pentru Bancpost

Bancherii de investiţii de la HSBC au lansat pe piaţa...

Autor: Cristian Hostiuc

21.02.2017, 18:27 1400

Bancherii de investiţii de la HSBC au lansat pe piaţă intenţia de a găsi un cumpărător pentru Bancpost, o bancă de top 10 din România, unul din activele bancare cele mai valoroase scoase la vânzare de pe piaţa românească.

Conform unor surse de pe piaţa bancară, proiectul poatră numele „Florance”.

EuroBank, acţionarul Bancpost vrea să vândă operaţiunile bancare, de credit de consum şi leasing.

Bancpost era pe locul nouă în România la finalul anul 2015 cu o cotă de piaţă de 3%, în scădere faţă de 2014.

Bancpost este una dintre băncile de referinţă de pe piaţă care oferă o cotă de piaţă atât de mare şi care este scoasă la vânzare.

EuroBank este presată de creditorii internaţionali ai Greciei să vândă băncile deţinute în afara Greciei.

Bancpost a fost construită după 1990 pe structura poştei de către Elena Petculescu, cea care a condus banca cu mână de fier până la privatizarea de la finalul anilor ‘90. Atunci banca a fost achiziţionată de EuroBank şi GE Capital, divizia de investiţii a grupului american General Electric.

EuroBank şi-a majorat în timp participaţia, cumpărând acţiunile deţinute de General Electric cât şi de SIF-uri.

Criza financiară începută în 2008 la care s-a adăugat criza grecească începută în 2010 a afectat operaţiunile Bancpost în sensul că au trebuit să marcheze creditele neperformante, iar grecii să vină cu bani suplimentari pentru a susţine capitalul.

Principalul activ al Bancpost îl reprezintă depozitele populaţiei, având în vedere că are clienţi extrem de fideli.

Alături de HSBC, în acest proces de găsire a unui cumpărător Bnacpost se mai află şi Banca de Investiţii italiană Mediobanca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO