Bănci și Asigurări

Bancherii de la Bucuresti nu-si cred ochilor: nici cele mai solide banci din lume nu sunt nemuritoare

Bancherii de la Bucuresti nu-si cred ochilor: nici cele mai solide banci din lume nu sunt nemuritoare
15.09.2008, 23:11 28

Bancherii si analistii locali nu anticipeaza consecinte dramatice pentru piata financiara de la Bucuresti, insa considera ca ar fi bine ca mediile de afaceri sa constientizeze amploarea crizei din SUA si schimbarile pe care aceasta le va antrena la nivelul businessului mondial. Grupurile bancare europene care au subsidiare la Bucuresti au resimtit un nou soc ieri pe marile burse, sectorul financiar fiind afectat imediat dupa aflarea vestilor din SUA.

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR - cea mai mare banca din Romania - are o expunere neta de 40 de milioane de euro sub forma de participari la credite sindicalizate si prin subscrierea de obligatiuni emise de Lehman Brothers. Actiunile bancii austriece au pierdut ieri 5,8%, coborand la 36,87 euro. Reprezentantii Erste sustin ca problemele Lehman si ale altor banci americane sunt strans legate de criza subprime si de criza de lichiditate.

"Cel putin la Erste Bank si in regiunea Europei Centrale si de Est acestea nu sunt teme de ingrijorare. Nu avem nici un fel de expunere subprime, iar cu lichiditatea stam excelent", a declarat Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste.

Societe Generale, care controleaza BRD, a doua banca de pe piata, inregistra ieri dupa-amiaza o scadere a pretului actiunilor cu 3,3%. Grupul francez nu daduse publicitatii valoarea expunerii fata de Lehman Brothers.

ING, care acopera toate segmentele pietei financiare din Romania, pierduse peste 7% din pretul actiunilor.

Belgienii de la KBC, care detin in Romaia afaceri pe leasing, consumer finance si brokeraj bursier, au in portofoliu obligatiuni Lehman de 145 mil. euro si expuneri din credite de 85 mil. euro. De asemenea, au de platit circa 200 mil. euro in catre banca americana.

O mare surpriza a fost provocata si de criza prin care trece grupul de asigurari AIG, care a solicitat ieri Rezervei Federale americane finantare pe termen scurt in valoare de 40 miliarde de dolari, pentru a face fata revizuirii negative a ratingului de creditare si a majora capitalul.

Anterior anuntase ca intentioneaza sa vanda active in valoare de 20 miliarde de dolari, pentru a corecta scaderea cu aproape 35% a actiunilor la bursa de la New York.

AIG a avut pierderi de 18,5 miliarde de dolari in ultimele trei trimestre, ca urmare a expunerii pe piata creditelor ipotecare.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a precizat ieri ca cele doua subsidiare locale ale American International Group, AIG Romania si AIG Life, nu au probleme financiare. Indicatorii de lichiditate si solvabilitate, care arata capacitatea companiilor de a face fata obligatiilor financiare fata de terti, respecta legislatia in vigoare. In primul semestru al acestui an, AIG Romania (asigurari generale) si AIG Life (asigurari de viata) au mers pe profit. "Totodata, cele doua companii au incheiate contracte de reasigurare cu mai multi reasiguratori, procentul de risc retinut in cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus", spun oficialii CSA.

"Intrebarea este cand va incepe criza sa afecteze si companiile nefinanciare", spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank. El afirma ca impactul este deja mare si e clar ca prin urmarile avute in clasa institutiilor financiare va genera consecinte si in zona companiilor din afara sectorului financiar. "Cat priveste Romania, nu poate fi negat efectul asupra pietei imobiliare, unde investitorii financiari straini aproape au disparut. Romania nu este afectata vizibil, insa cel mai grav lucru care se poate intampla in acest moment este negarea crizei."

Patrick Gelin, presedintele BRD, considera ca prabusirea Lehman Brothers are doua invataminte: ca trebuie pus punct dezvoltarii necontrolate a economiei financiare si ca institutiile, chiar si cele mai solide, sunt muritoare. De altfel, Nicolae Danila, fostul CEO al BCR, remarca faptul ca deja exista un curent privind redefinirea asa-numitului core-business in banking si revenirea la definitia initiala a activitatii bancare, ceea ce in final devine o explicatie pentru vanzarea de active si segmente de business - asigurari, asset management etc.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, apreciaza ca pietele emergente ar putea fi lovite doar prin ricoseu, de o crestere a aversiunii fata de risc, dar nu crede ca aceasta accentuare a turbulentelor de pe pietele internationale va pune probleme pe partea de finantare a deficitului de cont curent al Romaniei.

Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, afirma ca in Romania bursa este jos, iar dobanzile sunt foarte sus si nu este bine sa continuam asa dupa ce inflatia a si inceput sa scada, chiar daca piata bancara locala nu se confrunta cu vreo criza de lichiditate. Referindu-se la posibile consecinte pentru piata locala, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bak, spune ca ar putea rezulta inca o crestere a costului creditului, pe fondul lipsei de incredere in sectorul financiar si al perceptiei de risc crescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO