Bănci și Asigurări

Bancherii fac o ultimă încercare de a combate legea dării în plată

Bancherii fac o ultimă încercare de a combate legea...

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

04.03.2016, 00:07 1413

Şefii celor mai mari bănci din sistem s-au adunat ieri în premieră la aceeaşi masă într-o încercare de a combate legea dării în plată, atenţionând că va urma restricţionarea accesului la credite, iar efectele se vor vedea la nivelul întregii economii.

Concret, bancherii au avertizat că „nota de plată“ în urma aplicării legii privind darea în plată a imobilelor va fi achitată într-o primă fază de bancheri, însă costurile finale vor fi transferate către clienţi, vor fi suportate de români.

„BNR a venit cu o cifră de posibil impact, de 2-4 mld. lei. Nu o comentăm, pentru că include referiri la portofolii complexe, ale tuturor băn­cilor. Cine plă­teşte nota de plată? Într-o primă fază, băn­cile, pentru că trebuie să con­stituie provizioane supli­mentare. În mod evident este o pierdere pentru sistemul bancar. Poate fi suportată de sistem? În mod cert, da. Dar acesta este doar primul pas de impact. Ce se întâmplă mai departe? După promulgarea legii se dau case în plată, băncile vor fi obligate să le vândă, creşte oferta pe piaţă. Pentru a se proteja de risc, băncile vor înăspri condiţiile de creditare“, a declarat Sergiu Oprescu, pre­şedintele ARB.

Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă din sistem, consideră că darea în plată este în momentul de faţă un simptom al unui interes pe termen scurt, iar întrebarea este care e interesul nostru pe termen mediu şi lung ca ţară.

Venit din mediul de business, Dan Ostahie, proprietarul Altex, cel mai mare retailer de electronice şi electrocasnice, recomandă bancherilor să se dea jos din turnul de fildeş şi să negocieze cu parlamentarii, tocmai cu scopul de a găsi o soluţie reală pentru aceste vremuri. „Tonul ar trebui dat de BNR, care ar trebui să promoveze un dialog instituţional între ARB şi Parlament“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO