Bănci și Asigurări

Bancherii finanteaza tot mai greu IMM-urile

13.12.2009, 23:14 21

Accesul la credite al companiilor se va restrange in ultimultrimestru din acest an comparativ cu intervalul iulie-septembrie inconditiile in care bancherii vad riscuri in crestere la niveluleconomiei, in special in sectorul constructiilor si in celimobiliar, potrivit unui sondaj realizat de Banca Nationala.

"Perceptia bancilor cu privire la riscul de credit s-adeteriorat la nivelul intregii economii, exceptie facand doarsectorul energetic. In topul celor mai riscante sectoare sedetaseaza constructiile si tranzactiile imobiliare, care resimt celmai acut efectele crizei financiare", se arata in sondajul BNR, lacare au participat cele mai mari zece banci locale in functie deactivitatea de creditare. Bancile continua sa aiba o politica maiprudenta vizavi de intreprinderile mici si mijlocii (IMM), accesulacestora la finantare fiind mai dificil comparativ cu cel alfirmelor mari.

Circa 80% din bancile participante la sondajul BNR isi mentin operceptie negativa vizavi de stabilitatea sectorului IMM, invocandnumarul mare al intrarilor in insolventa.

In trimestrul trei, cererea de credite din partea companiilors-a restrans vizibil, mai ales pe partea jucatorilor de talie mica.Pentru ultimele trei luni din acest an, circa 40% dintre bancheriichestionati estimeaza o crestere a reticentei la indatorare acompaniilor.

In schimb, creditarea populatiei inregistreaza o tendinta destabilizare avand in vedere relaxarea creditului ipotecar, pefondul cresterii cererii pentru finantarea achizitiilor delocuinte, desi nu la nivelul asteptat.

"Cererea de credite ipotecare a revenit in teritoriu pozitivdupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificativeale preturilor imobilelor si terenurilor. Aceasta crestere a fostinsa sub asteptari, resimtindu-se doar la nivelul a 12% dinsistemul bancar", potrivit studiului BNR.

Toate bancile chestionate apreciaza ca in ultimul trimestru din2009 conditiile de finantare pentru creditele de consum vor ramanerelativ constante, cu toate ca circa 14% dintre acestea vad orestrangere a cererii pentru astfel de imprumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO