Bănci și Asigurări

Bancherii ieftinesc creditele noi, dar clienţii existenţi încă sunt presaţi cu marje de dobândă de peste 6%

Bancherii ieftinesc creditele noi, dar clienţii...

Autor: Liviu Popescu

05.05.2015, 00:08 792

Depozitele noi în lei ale persoanelor fizice erau bonificate la sfârşitul lunii martie cu o dobândă medie de 2,3% pe an, un minim istoric, cu un punct procentual sub nivelul de acum un an, în timp ce dobânda medie la credite s-a redus cu 1,7 puncte procentuale, la 7,1%, arată datele BNR.

Astfel, marja de câştig (diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) pe segmentul creditelor şi depozitelor noi s-a redus cu o jumătate de punct procentual şi a ajuns sub cinci puncte procentuale, dar bancherii au fost mai reticenţi să reducă şi presiunea dobânzilor asupra clienţilor existenţi. Creditele în sold ale populaţiei afişau dobânzi de 8,75% pe an în martie, în timp ce depozitele erau bonificate cu 2,5%, de unde rezultă o marjă de câştig de peste 6% pentru bănci. Marjele sunt mai mici în cazul companiilor.

Depozitele existente în sold ale companiilor erau bonificate la finele lunii martie cu o dobândă medie de 1,4% pe an, cu un punct procentual faţă de martie 2014, în timp ce dobânda medie la împrumuturile în sold acordate companiilor ajungea la 5,5% pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO