Bănci și Asigurări

Bancherii încă sunt temători: au ţinut la BNR 1,4 mld. lei în fiecare zi din 2013

Bancherii încă sunt temători: au ţinut la BNR 1,4...

Autor: Ciprian Botea

13.01.2014, 20:02 398

Băncile au depus la BNR, prin facilitatea de depozit pe o zi, aproape 1,4 miliarde de lei (echivalentul a 300 mil. euro) în fiecare zi lucrătoare din 2013, cu 65% peste media zilnică înregistrată în anul anterior, situaţie care reflectă lichiditatea abundentă din piaţa monetară, dar şi reticenţa bancherilor de a finanţa economia reală.

Sumele rulate prin facilitatea de depozit pe o zi s-au ridicat la un volum total de 340 mld. lei (76 mld. euro) anul trecut. Vârful lunar a fost atins în no­iem­­brie, când  93 mld. lei (echivalentul unei medii zilnice de 4,4 mld. lei) au fost rulaţi prin această facilitate.

Lichiditatea excesivă din piaţă vine pe fondul unei relaxări a politicii monetare, dar şi în contextul în care Minis­terul Finanţelor – care a fost unul dintre principalii clienţi ai băncilor în perioada de criză - a împrumutat mai puţini bani. Analiştii se aşteaptă ca piaţa să înregistreze în continuare lichiditate excesivă, mai ales în contextul în care BNR a redus la începutul anului rezervele minime obligatorii la pasivele în lei.

„Mă aştept ca lichiditatea din piaţa monetară să fie ridicată şi anul acesta, în condiţiile în care obiectivul băncii centrale rămâne scăderea dobânzilor la care populaţia şi companiile se îm­prumută în lei“, afirmă Florentina Coz­mân­­că, senior economist al RBS.

Deocamdată, băncile preferă să primească o dobândă de numai 1% pe an de la banca centrală (cât a fost rata dobânzii în decembrie) în loc să accelereze creditarea economiei reale. Pe de o parte, bancherii se plâng că riscurile sunt prea mari în economie şi că găsesc foarte greu clienţi eligibili, iar pe de altă parte firmele spun că dobânzile şi comisioanele percepute de bănci sunt prohibitive.

Numai o treime din IMM-urile chestionate de BNR într-un sondaj publicat la sfârşitul anului trecut au spus că au solicitat finanţare de la bancă în perioada aprilie-septembrie 2013. Aces­tea au indicat ca principale impedimente costurile prea mari. IMM-urile s-au împrumutat la dobânzi de 9-11% pe an, dublu faţă de nivelul dobânzii-cheie a BNR. Lichiditatea din sectorul bancar s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimele luni în condiţiile în care BNR, care nu s-a mai confruntat cu presiuni de depreciere a cursului, a lăsat mai mulţi bani în piaţă.

Lichiditatea a fost sporită şi de faptul că Finanţele nu au mai împrumutat sume peste cele planificate la licitaţiile de titluri de stat, astfel că pe piaţă au ajuns mai mulţi bani din rambursări decât au fost absorbiţi prin împrumuturi. 

Facilitatea de depozit pe o zi este oferită ca un debuşeu, dealerii putând să plaseze la sfârşitul fiecărei şedinţe de tranzacţionare leii în exces în depozite pe o zi la BNR dacă nu găsesc alte plasamente.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO