Bancherii încep anul cu stângul: În ianuarie au vândut populaţiei credite noi în lei de 1,3 mld. lei, cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

2 mar 2016 Autor: Liviu Popescu

Băncile au vândut în luna ianua­rie populaţiei cre­di­te noi denominate în mo­neda românească de 1,3 mld. lei (echivalentul a 300 mil. euro), faţă de un volum de aproape 2 mld. lei îm­prumuturi similare vândute în decembrie, potrivit datelor BNR.

Ianuarie marchează una dintre cele mai „slabe“ luni pentru vânzările de credite noi în lei, care au ajuns astfel la minimul ultimelor 11 luni. Băncile comerciale vânduseră un volum mai mic de credite în lei în februarie 2015.

Însă aceste date au o sezonalitate ri­dicată şi tind să fie volatile de la o lună la alta. Chiar şi în aceste condiţii, din toamna anului 2015 s-a înregistrat o încetinire a vânzărilor de credite noi raportate la prima perioadă a anului.

„Tendinţa aceasta este determi­nată de împrumuturile ipotecare. Credem că asistăm la o tranziţie a cererii pentru împrumuturi ipote­care că­tre dinamici mai rezonabile după o pe­rioadă de expansiune a creditului ipo­tecar de trei cifre“, a explicat Ciprian Dascălu, eco­no­mistul-şef al ING. El a adăugat că aceas­tă pe­rioa­dă de creştere de trei ci­fre vine de la o bază redusă pe fondul cri­zei fi­nan­ciare care a afectat oferta de credite.

Şi economistul Aurelian Dochia spune că activitatea de creditare trece în unele luni printr-o ciclicitate. Chiar şi în aceste condiţii, alături de dobân­da medie mai mare din ianuarie (7% pe an faţă de 6,6% pe an în decem­brie) au fost şi alţi factori care ar fi pu­tut să determine declinul creditelor noi.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.03.2016

 
Cuvinte cheie:
banci
, bancheri
, credite
, lei
, bnr
, denominare
, imprumut
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide