Bănci și Asigurări

Bancherii îşi îngroaşă din nou marjele de câştig: plătesc mai puţin la depozite, dar scumpesc creditele

Bancherii îşi îngroaşă din nou marjele de câştig:...

Autor: Ciprian Botea

04.07.2014, 15:21 772

Dobânda medie la creditele noi acordate companiilor a crescut cu 0,3 puncte procentuale în luna mai, până la 7,2% pe an, deşi băncile s-au împrumutat mai ieftin de pe piaţa monetară, arată datele BNR. Şi dobânzile creditelor pentru populaţie au fost majorate uşor de către bancheri, iar ratele s-au consolidat în partea superioară a palierului de 8%.

Indicatorii Robor cu scadenţele de o lună şi trei luni, utilizaţi de bănci ca referinţă pentru preţul creditelor corporate şi respectiv de retail, au scăzut cu un punct procentual şi respectiv o jumătate de punct procentual pe parcursul lunii mai. Practic, bancherii şi-au îngroşat marjele de câştig din dobânzi.

Creşterea marjelor este vizibilă şi din perspectiva diferenţialului între dobânzile la credite şi cele la depozite. Astfel, chiar dacă au scumpit creditele, bancherii au continuat să reducă dobânzile la depozite. Depozitele companiilor sunt bonificate în medie cu 2,1% pe an, în timp ce dobânda medie pe segmentul de retail este de 3,2% pe an.

Diferenţialul de dobândă a ajuns la puţin peste 5 puncte procentuale pe ambele segmentul corporate şi la 5,5 puncte pe retail. Comparativ cu minimele atinse la sfârşitul anului trecut, marjele de dobândă sunt mai mari cu o jumătate de punct procentual. Marjele de câştig pe retail nu au mai fost sub 5 puncte din 2010, dar pe corporate ajunseseră la 4,5 puncte anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO