Bănci și Asigurări

Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii

Bancherii majorează dobânzile la depozite ca să nu îşi piardă clienţii
01.07.2010, 23:47 35

Bancherii vin cu un nou val de creştere a dobânzilor la depozitede teamă să nu-şi piardă clienţii care ar putea fi descurajaţi sămai economisească odată cu introducerea, de la 1 iulie, aimpozitului de 16% pe veniturile din dobânzi ale persoanelorfizice, peste care se suprapun acum şi aşteptările privindcreşterea inflaţiei la 7%-8% spre sfârşitul anului.

Dacă în primele luni ale acestui an dobânzile la depozite auscăzut agresiv, tendinţa pare să se fi inversat în ultimelesăptămâni. CEC Bank a majorat ieri cu 16% dobânzile bonificate ladepozite (astfel încât să acopere impozitul), cel mai marerandament fiind acum de 7,54% pe an la lei şi 3,19% pe an la euro.Alpha a lansat un depozit pe patru săptămâni pentru care dobânzilesunt exprimate net, veniturile promise clienţilor în momentulconstituirii depozitului nefiind diminuate de impozit. BancaRomânească vine cu dobânzi promoţionale, de 8,3% pe an ladepozitele în lei, respectiv 4,15% pe an la cele în euro. Pe piaţamonetară, băncile îşi împrumută lei între ele cu dobânzi de5%-7%.

Ieri leul a început să recupereze o parte din terenul pierdut înfaţa euro, cotaţiile coborând de la 4,4 până la 4,34 lei/euro pepiaţa interbancară pe fondul vânzărilor de valută ale străinilor,astfel că BNR nu mai este nevoită să împingă dobânzile în sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO