Bănci și Asigurări

Bancherii şi mediul academic critică proiectul privind plafonarea dobânzilor la credite. Plafonarea dobânzilor încurajează creditarea la negru şi afectează dezvoltarea industriei bancare. „Este un fel de prohibiţie“

Bancherii şi mediul academic critică proiectul privind...

Autor: Alex Ciutacu

26.02.2018, 00:06 433

♦ Ceea ce în alte ţări este o iniţiativă de a evita împrumuturile de tip camătă, la noi încurajează camăta l Impactul există şi asupra consumatorilor, şi asupra economiei.

Plafonarea dobânzii efective anuale atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum este criticată vehement de bancheri, avocaţi şi mediul academic, fiind considerată o măsură ce va afecta piaţa bancară şi va încetini dezvoltarea industriei bancare din România.

„Sunt cel puţin trei efecte perverse referitoare la rata de plafonare. Ceea ce în alte ţări este o iniţiativă de a evita împrumuturile de tip camătă, la noi încurajează camăta. Dacă pui nişte limite, împingi clienţii în afara sistemului, din sistemul bancar în zona IFN şi apoi în sistemul informal. Un alt efect ar fi că suntem în perioada în care dobânzile ROBOR sunt în creştere şi avem un risc de dobândă pentru cei care se împrumută. Nu ştii cât vei plăti rata pentru un an, pentru că dacă va creşte inflaţia, cresc şi dobânzile. O soluţie ar fi să optezi pentru dobândă fixă, însă cele fixe sunt mai mari decât cele variabile”, a spus economistul-şef al BCR Horia Braun în cadrul unei întâlniri cu presa organizat la Predeal de Finmedia.

În opinia lui Braun, dacă se complică foarte mult politicile, băncile vor pune în balanţă situaţia şi vor fi exituri din piaţă. „Ar trebui să încurajăm concurenţa, să lăsăm alţi jucători să intre în piaţă, astfel marjele vor scădea şi toţi clienţii vor beneficia”, mai spune Braun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO