Bănci și Asigurări

Bancherii plătesc mai mult pentru depozite

Bancherii plătesc mai mult pentru depozite
01.08.2010, 23:51 33

Dobânzile medii la depozitele în lei au urcat în iunie pentruprima dată în ultimele şase luni, ajungând la 6,64% faţă de 6,52%pe an în mai, băncile plătind mai mult pentru resursele atrase dela clienţi chiar înainte de introducerea impozitului pe venituriledin dobânzi şi de majorarea TVA la 24%, arată datele BNR.
Şi la depozitele în euro, dobânzile medii au crescut de la 2,48% la2,6% pe an.
"Creşterea dobânzilor la depozite este legată de majorarea TVA şide faptul că în iunie dobânzile pe piaţa interbancară s-au situatla un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele bănci să plăteascămai mult pentru a atrage resurse de la clienţi", comenteazăNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Dobânda medie pentru depozitele pe o zi atrase de pe piaţainterbancară s-au situat în iunie la peste 6% pe an, aproape derata de politică monetară, vizibil peste nivelul de 4-5% pe an dinluna anterioară.
Totodată, dobânzile medii la creditele noi au continuat să scadăuşor în iunie, atingând nivelul de 11,28% pe an la lei şi 5,37% pean la euro. Astfel, marjele de dobândă ale băncilor s-au restrânsuşor, până la 4,64% la lei şi respectiv la 2,77% la euro.
Analiştii spun că în a doua parte a anului marjele s-ar puteareduce şi mai mult, pentru că băncile vor încerca să atragă noideponenţi sau cel puţin să îi păstreze pe cei existenţi încontextul creşterii presiunilor inflaţioniste, şi astfel dobânzilela depozite ar putea creşte mai repede decât la credite.
"Teoretic, majorarea ratelor de dobândă la depozite ar trebui săgenereze şi o scumpire a împrumuturilor, dar nu cred că acest lucruse va întâmpla, deoarece cererea de credite este oricum foarteslabă şi nu s-ar rezolva mare lucru. Accentul va fi pus mai mult peatragerea de resurse, astfel că dobânzile la depozite vor urca mairepede decât la credite", apreciază Chideşciuc.
În schimb, băncile continuă să ţină cu dinţii de marjele de dobândăla creditele şi depozitele în sold, la lei acestea urcând în iuniela 7,17%, cu circa două puncte procentuale peste nivelul dinperioada similară a anului trecut.
Pentru că volumul de credite noi este foarte scăzut, portofoliulexistent reprezintă o sursă importantă de venituri pentru bănci, încontextul în care acestea se aşteaptă la un nou val de crediteneperformante. În iunie, creditul neguvernamental a urcat cu doar3,8% faţă de luna mai, fiind susţinut aproape integral decomponenta în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO