Bănci și Asigurări

Bancherii plătesc mai puţin la depozite după tăierea dobânzii-cheie

Bancherii plătesc mai puţin la depozite după tăierea...

Autor: Ciprian Botea

13.08.2014, 00:06 513
Bancherii au reacţionat rapid la decizia BNR de săptămâna trecută de a micşora dobânda-cheie la lei la un minim de 3,25% pe an, dar nu prin ieftinirea creditelor, ci prin reducerea bonificaţiilor la depozitele în lei – un efect nedorit al relaxării politicii monetare care va descuraja economisirea. Nicio bancă nu a anunţat încă ieftinirea creditelor.
 
Mişcarea băncilor vine în pofida semnalului de alarmă tras de guvernatorul BNR Mugur Isărescu referitor la ratele foarte mici ale dobânzilor la depozite şi la riscul ca diminuarea în continuare a acestora să descurajeze economisirea, de­venită vitală pentru bănci în contextul procesului de dezintermediere.
 
Multe bănci mari se poziţionaseră încă din primăvară cu dobânzile pe termen scurt în intervalul 2-3% pe an, dar jucătorii de talie medie şi mică rămăseseră cu bonificaţiile peste media pieţei. Tocmai acestea s-au poziţionat însă în fruntea valului de reducere a dobânzilor la depozite după ultima operaţiune de relaxare monetară a BNR.
 
Garanti, subsidiara locală a grupului turc cu acelaşi nume, a redus cu un sfert de punct procentual dobânzile depozitelor la termen, în cazul economiilor pe termen scurt ale firmelor bonificaţia coborând chiar sub pragul de 3% pe an. Depozitele persoanelor fizice sunt bonificate cu dobânzi între 3 şi 3,15% pe an în funcţie de scadenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO