Bănci și Asigurări

Bancherii se aşteptă ca cererea de credite din partea populaţiei să scadă în următoarele luni

Bancherii se aşteptă ca cererea de credite din partea...

Autor: Anelis Baciu

06.09.2016, 13:38 840

Băncile locale se aşteaptă ca cererea de credite pentru achiziţia de locuinţe şi pentru consum din partea populaţie să scadă în al treilea trimestrul din acest an, faţă de trimestrele anterioare, arată datele unui sondaj realizat de BNR. Bancherii care au răspuns sondajului BNR se aşteapta la o contracţie de amploare moderată în spre mare a cererii de credite.

Pe segmentul companiilor în schimb băncile se aşteaptă la o creştere a creditării.  

În trimestrul doi din acest an, cererea de credite a consemnat evoluţii mixte, potrivit BNR.  Cererea s-a majorat în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţei, în timp ce în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţă ţi terenuri s-a redus semnificativ. Pe de altă parte, cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a rămas constantă.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie pe baza unui chestionar transmis primelor 10 bănci după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şipopulaţiei. Aceste instituţii de credit deţin aproximativ 80 la sută din creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO