Bănci și Asigurări

Bancherii se îneacă în lei, dar nu finanţează statul

22.06.2010, 23:48 50

Bancherii au atât de mulţi lei în mâini, încât nu ştiu ce săfacă cu ei, iar dobânzile pe piaţa monetară au coborât sub 2%, însăcu toate acestea statul nu reuşeşte să atragă împrumuturi pe măsuranevoilor nici măcar la dobânzi de 7% pe an.

Dealerii s-au îngrămădit să plaseze la BNR leii în exces lalicitaţia de luni la o dobândă de 6,25% pe an, însă în aceeaşi ziTrezoreria a atras doar un sfert din suma propusă prin vânzarea decertificate pe un an, deşi a plătit un randament maxim de 6,98% pean.

Ce explicaţii au bancherii pentru acest paradox? Excesul delichidităţi este doar temporar, în timp ce plasamentele în titluride stat au scadenţe lungi, de cel puţin şase luni.

"La BNR riscul este zero, iar operaţiunea este una desterilizare, se ia excesul de lei pentru o săptămână. La titlurilede stat scadenţele sunt mai lungi şi avem şi marcarea la piaţă",comentează un dealer. Randamentele la titlurile de stat au urcat pepiaţa secundară de la niveluri de 6%-6,5% pe an la peste 7%începând din mai, investitorii reacţionând la revenirea aversiuniila risc pe plan global. Un randament mai mare la titlurile de statcorespunde unui preţ mai mic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO