Bănci și Asigurări

Bancherii şi-au luat gândul de la încă 40 mil. euro credite

Bancherii şi-au luat gândul de la încă 40 mil. euro credite

Autor: Ciprian Botea

09.04.2012, 00:03 1097

Credite de peste 5,5 miliarde de lei (1,27 mld. euro) acordate populaţiei aveau întârzieri la plată mai mari de 90 de zile la finalul lunii februarie, fiind trecute de bănci în categoria pierdere, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a acestora sunt aproape nule.

Volumul restanţelor mai mari de 90 de zile a crescut cu echivalentul a 40 mil. euro pe parcursul lunii februarie, în condiţiile în care peste 18.000 de clienţi au intrat în categoria rău-platinicilor, iar numărul restanţelor a depăşit pragul de un milion, potrivit datelor BNR.

Soldul total al restanţelor acumulate de populaţie ajungea la 7,7 miliarde de lei (1,77 mld. euro) în februarie, în timp ce numărul clienţilor rău-plătnici depăşea 708.000 de persoane. Numărul restanţierilor a revenit din nou peste pragul de 700.000 de debitori după ce în decembrie şi ianuarie coborâse la un minim de 690.000 de persoane.

Cele mai mari probleme se înregistrau în cazul creditelor în lei, majoritatea finanţări de consum fără garanţii, unde sumele cu întârzieri la plată depăşeau 3,1 miliarde de lei. Restanţele la euro vin însă puternic din urmă, depăşind în februarie pentru prima dată echivalentul a 3 miliarde de lei (690 mil. euro).

Totodată, sumele cu întârzieri mai mari de 30 de zile trecute în categoria alte valute ajungeau la 1,5 miliarde de lei în februarie, nivel aproape dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Majoritatea finanţărilor înre­gistrate aici sunt acordate în franci elveţieni, aprecierea monedei elveţiene în perioada de criză dându-le multe bătăi de cap bancherilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO