Bănci și Asigurări

Bancherii sperau să vândă mai multe ipotecare în T3

Bancherii sperau să vândă mai multe ipotecare în T3

Autor: Razvan Voican

20.10.2011, 00:07 556

Primele zece bănci după cotele de piaţă la creditarea corporate şi de retail, care cumulează 80% din soldul creditelor, au relaxat în trimestrul al doilea condiţiile de acordare a împrumuturilor pe ambele segmente şi au anticipat menţinerea acestei tendinţe şi în T3, potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională.

La retail, băncile susţin că şi creditele de consum şi cele ipotecare au devenit mai uşor de luat în trimestrul al doilea - înregistrând cea mai amplă relaxare a condiţiilor din trimestrul al treilea 2008, iar tendinţa era aşteptată să continue.

Analizând răspunsurile băncilor, BNR concluzionează că intensificarea concurenţei este factorul care a avut cea mai mare contribuţie în adoptarea măsurilor de relaxare a standardelor de creditare. "Cererea modestă din partea popu­laţiei este posibil să fi amplificat acţiunea acestui factor."

Mai mult, BNR consideră că băncile autohtone au o atitudine mai puţin restrictivă comparatic cu cele din zona euro, atât la creditele de consum, cât şi la cele ipotecare.

Noul regulament de creditare pe care Banca Naţională ar urma să-l adopte până la sfârşitul anului, va pune însă capăt acestei tendinţe de relaxare, putând imprima chiar o mişcare inversă.

Pentru trimestrul al treilea bancherii se aşteptau la o revenire a cererii pentru credite ipotecare după căderea din trimestrul al doilea, însă rămâne de văzut dacă aş­tep­tările au fost confirmate.

Este posibil ca in­clu­siv ameninţarea res­­tricţiilor pregătite de BNR să fi stimulat contractarea de credite, însă situaţia a devenit complet neclară după ce şeful ARB Radu Gheţea a lăsat să se înţeleagă că forma finală a noilor reguli nu vor viza creditele ipotecare, aşa cum era cazul în proiectul publicat iniţial de banca centrală.

În acelaşi timp, băn­cile estimau pentru T3 creşterea cererii mai ales pe segmentul creditelor de consum garantate cu ipoteci, după ce în trimestrul al doilea a fost consemnată o majorare modică a solicitărilor de carduri de credit. De altfel, acesta a fost unul dintre puţinele produse pentru care băncile au mai adus noutăţi pe piaţă.

În zona corporate, principalii finanţatori nu şi-au schimbat prea mult percepţiile: companiile din energie, agricultură şi industrie sunt cele mai căutate, mai ales având în vedere anul agricol bun, iar de imobiliare, construcţii şi turism fuge toată lumea.

În privinţa standardelor de creditare nu se poate trage o concluzie având în vedere că predomină evaluarea individuală a fiecărui client şi stabilirea de condiţii specifice. Pentru T3 bancherii anticipau şi aici o creştere a cererii mai ales pentru finanţări pe termen scurt.

Sondajul BNR are o valoare redusă din punctul de vedere al anticipaţiilor pentru că previziunile incluse se referă la trimestrul al treilea care deja s-a încheiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO