Bănci și Asigurări

Bancherii spun ca nu pot garanta un raspuns in 30 de zile la o cerere de credit

27.10.2009, 00:00 123

Comunitatea bancara sustine ca institutiile de credit nu se potangaja sa raspunda in cel mult 30 de zile la solicitarea de creditdepusa de un client, ci si-ar putea asuma doar termenul scurs de latransmiterea de catre solicitant a tuturor documentelor solicitatede banca.

Asta-vara premierul demis Emil Boc a lansat initiativastabilirii printr-un act normativ a obligatiei bancilor de a da unraspuns unei cereri de credit in termen de 30 de zile, insa in urmadiscutiilor care au urmat intre Ministerul Finantelor sireprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor a rezultat ca unasemenea angajament depinde si de multe conditii independente debanca.

Bancherii sustin ca atat timp cat un client nu aduce intreagadocumentatie necesara constituirii dosarului de credit, nu poateincepe socotirea duratei in care cererea de finantare esteprocesata.

In acelasi timp, unii bancheri admit ca mai ales in cazulclientilor de tip IMM inca sunt numeroase cazurile in care nu lesunt prezentate in mod clar si de la bun inceput toate documentelenecesare. Un rol il joaca si actuala conjunctura economica, bancasolicitand pe parcursul evaluarii acte suplimentare care sa arate oimagine cat mai fidela a situatiei financiare a solicitantului.Aceeasi situatie este valabila si in cazul creditelor solicitate declienti persoane fizice, mai ales la creditele ipotecare, iarsituatia se complica in conditiile in care unele banci continuasa-si ajusteze procedurile si sistemele de avizare a dosarelor decredit.

Cert este ca pot trece si sase luni de zile pana la aprobareaunei solicitari de credit. Criza a accentuat aceasta problema,pentru ca departamentele de management al riscului au inaspritprocedurile de verificare a solicitantilor de credite, iarparcurgerea palierelor decizionale, de la comitetul de risc lacomitetul de directie se poate prelungi.

In cazul creditelor de valoare mare solicitate de clienticompanii apare si filtrul suplimentar al aprobarii care trebuie savina de la banca-mama a institutiei de credit care proceseazadosarul de credit. Marea majoritate a bancilor locale sunt filialesau sucursale ale unor grupuri straine, iar in unele cazuri criza afacut ca aprobarile din partea bancilor-mama sa implice conditiisemnificativ mai stricte, iar durata evaluarilor se poateprelungi.

Pentru persoanele fizice bancile au introdus de-abia in ultimiiani pe site-urile proprii instrumente prin care un solicitant decredit sa poata verifica cel putin care ar fi nivelul ratei pentrucreditul dorit. De asemenea, majoritatea bancilor mari primesccereri de credit online, mai ales pentru cardurile de credit,solicitantul urmand a fi contactat de un reprezentant al bancii. Nusunt insa disponibile instrumente online de tipul pre-scoring, caresa permita determinarea mai in detaliu a masurii in care unsolicitant s-ar califica pentru un anumit credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO