Bănci și Asigurări

Bancherii spun ca vor da foarte putin drumul la robinetul pentru credite de retail

Bancherii spun ca vor da foarte putin drumul la robinetul pentru credite de retail
10.03.2010, 23:10 33

Bancherii nu se asteapta sa dea prea multe credite de retailanul acesta si spun ca imprumuturile pentru locuinte si de consumvor creste cu circa 10% in 2010 dupa ce au stagnat anul trecut.

Totusi, exista banci care si-au stabilit tinte mai agresive decrestere in incercarea de a castiga cota de piata, profitand deslabiciunea unor competitori presati sa-si diminueze costurile.

"Pe partea de creditare a persoanelor fizice, anul acesta nu vaaduce cresteri semnificative date fiind contextul economic actualsi starea de incertitudine a populatiei cu privire la evolutiaveniturilor si la situatia locului de munca", spune GabrielaNistor, director executiv retail la Banca Transilvania.

Eavede pentru 2010 o crestere de 10-12% a pietei de credite de retailsi estimeaza pentru banca sa o crestere a soldului cel putin lanivelul pietei.

Un avans mai mare ar putea sa se inregistreze insa pe partea decredite imobiliare, unde bancherii spera si la un efect pozitiv dindirectia programului "Prima casa".

Anul trecut, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 9,2% lanivelul intregii piete, pana la 5,75 mld. euro, potrivit datelorBNR. Cresterea de aproape o jumatate de miliard de euro din 2009este egala cu nivelul garantiilor utilizate de banci din plafonulalocat programului "Prima casa".

Pe partea de credite de consum, al caror sold a stagnat anultrecut la 71,6 mld. lei (circa 17 mld. euro), bancherii spun caanul acesta cresterea va fi limitata. "Raiffeisen Bank si-a propuspentru 2010 o crestere usoara a soldului creditelor atat pesegmentul de consum, cat si pe cel al creditelor imobiliare", spuneMitica Tararache, directorul diviziei persoane fizice din cadrulRaiffeisen Bank. "Usoara" ar insemna o crestere cu o singuracifra.

In schimb, Garanti Bank, sucursala locala a unuia dintre celemai mari grupuri financiare din Turcia, si-a propus pentru anulacesta o crestere cu 40% a portofoliului de credite pentrupopulatie. Garanti urmeaza in acest moment un plan de expansiune cusustinerea bancii mama din Turcia, anul trecut fiind unul dintreputinii creditori care si-au majorat cota de piata, la peste 1%fata de 0,6% in 2008. In decembrie 2009, banca ajunsese la activede 830 mil. euro si la un portofoliu total de credite de 550 mil.euro, ceea ce o situeaza pe locul 17 in clasamentul dupa active albancilor.

Alpha Bank, care a avut anul trecut o crestere de circa 15% aactivelor si a urcat pe locul patru in clasamentul celor mai maribanci locale, tinteste in 2010 o crestere pe creditare "la nivelulpietei" si se asteapta la o contributie importanta din parteaprogramului "Prima casa". "Tinta de crestere pentru 2010 va urmatrendul ascendent evidentiat de rezultatele din 2009 si va tinecont de tendintele semnalate de piata. Preconizam ca in decursulacestui an sa onoram cererea de credite prin «Prima casa» si saacoperim plafonul alocat", a declarat Sergiu Oprescu, presedinteleAlpha Bank.

Banca a dat in prima etapa a programului "Prima casa" peste omie de credite in valoare totala de 48 mil. euro, iar la inceputulanului a primit o suplimentare a plafonului alocat initial. Pentru2010 a primit un plafon de 48,6 mil. euro.

Banca Transilvania a primit un plafon de 26,95 mil. euro in adoua etapa din "Prima casa", dupa ce solicitase 50 mil. euro, inconditiile in care a existat o suprasubscriere a plafonului totalalocat de Guvern. Reprezentantii bancii estimeaza insa ca cel maiprobabil acest plafon va fi epuizat inainte de finalul programuluisi va solicita majorari ulterioare.

La sfarsitul anului trecut, Banca Transilvania avea unportofoliu de credite de retail de 5 mld. lei, in crestere cu 8%fata de 2008. Peste 50% din creditele acordate populatiei eraucredite imobiliare si credite de consum garantate cu ipoteca.

Inca un pas inapoi in ianuarie

Creditul de retail a inceput cu stangul anul acesta, in ianuariesoldul total al creditelor acordate populatiei coborand cu 1,7% lavalori exprimate in lei fata de luna anterioara, pana la 98,8miliarde de lei (circa 24 mld. euro) pe fondul unei scaderi cuaproape doua procente a creditului de consum, arata datele BNR.Fata de ianuarie 2009, scaderea este de 4,3%. In 2010, sperantabancherilor se indreapta spre cele 700 de milioane de euro,reprezentand garantiile alocate de Guvern pentru programul "Primacasa". Liderii pietei BCR si BRD spun ca anul acesta vor depuneeforturi pentru a folosi intregral plafoanele alocate, adica pestejumatate din suma totala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO