Bănci și Asigurări

Bancherii sunt tot mai zgarciti cu dobanzile la depozite

24.01.2010, 23:04 23

Valul de reduceri de dobanzi la depozitele in lei este continuatde Raiffeisen si ING, doi jucatori cu o prezenta importanta pepiata de retail, care isi asaza acum ratele platite pe palierul de7%-8% pe an.

Austriecii de la Raiffeisen au taiat deja in medie trei sferturide punct procentual din dobanzi. Astfel, pentru depunerile mici, depana la 4.000 de lei, dobanzile oferite sunt intre 7,25% pe an(pentru scadenta de o luna) si 8% pe an, pentru cea de 12 luni.Nici pentru depozitele mari, de peste 40.000 de lei, Raiffeisen numai ofera dobanzi de peste 9%, asa cum facea chiar pana lainceputul acestui an. Acum, cea mai buna dobanda din ofertastandard a bancii este de 8,5% pe an, platita la depozitele mari pesase si 12 luni.

Olandezii de la ING si-au anuntat la randul lor clientii ca vortaia un punct procentual din dobanda oferita pentru sumele tinutein contul Cont'Rol, produsul central al ofertei de retail, pana la7% pe an.

Noul nivel de dobanda va intra in vigoare pe 25 martie, bancatransmitand acum notificari clientilor. Aceasta dobanda esteoferita pentru sume de pana la 100.000 de lei tinute in cont, pesteacest nivel fiind oferita o dobanda de 0,5% pe an.  In paralel, INGreduce tot cu un punct procentual si dobanda la liniile de creditoferite pe card, pana la 20,75% pe an. Banca isi motiveaza deciziaprin "evolutia dobanzilor pe piata bancara" si reamintesteclientilor de alternativele economisirii in depozite la termen sauprin contul de economii, pentru care nu a anuntat deocamdatamodificari de dobanda. La depozitele pe una si trei luni INGplateste in prezent o dobanda de 10% pe an, iar la termenul de unan dobanda este de 9%. La contul de economii dobanda este inprezent de 7,5% pe an.

Si portughezii de la Millennium, care plateau in mod traditionaldobanzi relativ mari la depozitele in lei, au operat saptamanatrecuta o ajustare de 0,75 puncte procentuale, asezand dobanzileintre 8,75% si 10,25% pe an.

Bancherii au reamintit constant in ultimul an ca au nevoie saisi reduca mai intai costurile la care atrag fonduri, iar abiaulterior vor ieftini creditele. Datele BNR arata ca bancile aureusit in 2009 sa isi dubleze marjele de castig la lei pe segmentulpopulatiei, in conditiile in care dobanzile la credite au scazutmult mai incet decat cele la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO