Bănci și Asigurări

Bancherii vin cu promotii la ipotecare ca sa vanda proiectele pe care le-au finantat

13.05.2010, 23:07 45

Grecii de la Alpha Bank dau credite ipotecare in conditiipreferentiale clientilor care isi cumpara un apartament sau o casaintr-unul dintre ansamblurile rezidentiale noi a caror dezvoltareau finantat-o pentru a sustine vanzarile, in conditiile in carecererea clientilor ramane slaba.

Prima etapa a ofertei s-a incheiat la sfarsitul lunii aprilie,dar banca pregateste in prezent o noua promotie.

"Promotia a fost lansata la inceputul lunii martie si s-aincheiat pe 30 aprilie. Interesul aratat de clienti ne-a determinatsa analizam continuarea promotiei, iar in perioada urmatoare vomreveni cu o noua oferta. Ofertele din cadrul promotiei suntvalabile pentru ansambluri rezidentiale finantate de Alpha Bank",au declarat pentru ZF reprezentantii bancii. Printre acestea senumara Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza sau ParculPrivighetorilor din Capitala.

Nivelul avansului minim pentru creditele acordate clientilorcare isi cumpara apartamente in ansamblurile rezidentiale finantatede Alpha Bank a fost coborat la 15% fata de 25% in oferta standarda bancii. De asemenea, banca promite aprobarea financiara adosarului de credit in numai trei zile.

Rata lunara pentru un credit de 115.000 de euro pe 35 de anipentru un apartament intr-un ansamblu rezidential cuprins in ofertaeste de 653 de euro, comparativ cu 698 de euro in oferta standard.Aceasta inseamna o economie lunara de 45 de euro la rata.

Preturile locuintelor cuprinse in oferta Alpha Bank variazaintre 47.000 si 220.000 de euro, rata lunara pentru un credit pe 35de ani luand ca baza de calcul o valoare a imprumutului egala cu85% din pretul locuintei variind intre 228 de euro si 1.060 deeuro.

Alpha Bank are o expunere de circa 255 de milioane de euro doarpe proiecte mari - rezidentiale, comerciale si de birouri -majoritatea in Bucuresti, potrivit unei analize a ZF bazata pedatele Arhivei Electronice de Garantii Reale Imobiliare. Analiza aluat in calcul 50 dintre cele mai mari proiecte imobiliare pentrucare s-au cautat sursele de finantare.

Bancile grecesti, alaturi de cele germane, au cea mai mareexpunere pe piata imobiliara romaneasca. Banca Romaneasca siNational Bank of Greece, compania mama a Bancii Romanesti, au oexpunere de 730 de milioane de euro pe proiecte imobiliare inRomania, printre care se numara centrele comerciale BaneasaShopping City, Grand Arena si City Mall. Bancpost si banca-mama EFGEurobank au, de asemenea, o expunere de 404 milioane de euro.

Printre proiectele comerciale si de birouri finantate de AlphaBank se numara Suceava Shopping Center si City Gate din nordulCapitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO