Bănci și Asigurări

Bancile au adus in 2008 355 mil. euro la capital

10.02.2009, 17:58 23

Sectorul financiar-bancar a fost sutinut in 2008 prin injectii de capital de 355 de milioane de euro, bani adusi de actionarii straini pentru dezvoltarea si continuarea afacerilor pe piata locala, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Cea mai mare investitie straina din sectorul financiar-bancar, realizata anul trecut ca aport de capital, se ridica la aproape 100 de milioane de euro si este a grupului Credit Europe Bank, cu sediul in Olanda, controlat de miliardarul turc Husnu Ozyegin.
Alaturi de Credit Europe, si actionarii bancii olandeze ABN AMRO (preluata intre timp de britanicii de la RBS) au investit anul trecut 42 de milioane de euro in filiala din Romania. Cumulat cu majorarile de capital operate de institutiile financiare nebancare Domenia Credit, ING Credit si Verida Credit, de asemenea detinute de actionari olandezi, investitiile din Olanda reprezinta 47% din totalul banilor adusi in sectorul financiar-bancar.
Pe locul doi in topul strainilor care au operat majorari de capital la filialele detinute in Romania sunt italienii, cu sume ce reprezinta 22% din total, adica peste 77 de milioane de euro. Intesa Sanpaolo a beneficiat anul trecut de o majorare de capital de 69 de milioane de euro, conform ONRC, clasandu-se pe locul doi in topul valoric al majorarilor de capital. Banca a investit anul trecut sume importante in extinderea retelei, ajungand in decembrie sa detina 92 de puncte de lucru in teritoriu, dublu fata de 2007..
Provident Financial Romania, Cetelem, Domenia Credit, BRD Finance, Capa Finance, societati nebancare care acorda credite de consum, au beneficiat in 2008 de majorari de capital cu sume cuprinse intre 5,5 si 17,4 milioane de euro.
In sectorul de leasing companiile Cyprus Leasing, Afin Leasing si Deutsche Leasing Romania au primit in total aproape 10 mil. euro aport de la actionari.
Portughezii de la Millennium au investit anul trecut 23,88 mil. euro in filiala locala (lansata in octombrie 2007), in timp ce grupul austriac Erste a sustinut infiintarea BCR Banca pentru Locuinte in iulie 2008 cu 2,5 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO