Bănci și Asigurări

Bancile au ajuns sa depinda de leii de la BNR

Bancile au ajuns sa depinda de leii de la BNR
22.04.2009, 19:04 21

BNR a injectat echivalentul in lei a trei miliarde de euro in piata monetara in martie prin operatiuni repo, in cadrul carora achizitioneaza temporar titluri de stat de la bancile comerciale.
Suma este de doua ori mai mare decat cea din februarie, iar in ianuarie volumul operatiunilor repo fusese de numai 1,7 miliarde de lei (0,4 miliarde de euro). In tot acest timp BNR nu a mai sterilizat lei de pe piata monetara prin depozite la termen. Astfel, Banca Nationala a continuat sa isi consolideze pozitia de creditor net fata de sistemul bancar.
In paralel cu operatiunile repo BNR a injectat lei si prin facilitatea permanenta de credit oferita bancilor comerciale. Prin aceasta facilitate bancile pot accesa imprumuturi pentru o zi, pe care trebuie sa le garanteze cu titluri de stat. In martie sumele accesate au coborat la 16 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro), mai putin de jumatate fata de nivelul din februarie. Aceasta inseamna ca, in medie, bancile au imprumutat in fiecare zi 727 de milioane de lei (170 mil. euro) de la BNR. Dobanda platita la aceste sume este 14% pe an.
Totusi, bancile au accesat in paralel si facilitatea de depozit, unde pot plasa la sfarsitul zilei leii care le raman in exces, la o dobanda de 6% pe an. Sumele depuse la BNR au urcat la 9,9 mld. lei (2,3 mld. euro), de aproape cinci ori mai mult decat in februarie.
"Piata a interpretat ca un semnal pozitiv implicarea activa a BNR in managementul lichiditatii, care scade probabilitatea aparitiei unor distorsiuni", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
Cererea mare de lei vine din partea Ministerului de Finante, care a avut nevoie de lichiditati pentru a-si achita facturile restante din 2008. Deficitul bugetar a explodat in 2008, urcand la 4,8% din PIB, adica 6,7 miliarde de euro, pe fondul cheltuielilor imense din ultimul trimestru.
Oficialii BNR au aratat in mai multe randuri ca au injectat lei in piata pentru a permite statului sa finanteze deficitul bugetar pe anul trecut la costuri rezonabile. Alternativa ar fi fost aparitia unei penurii de lei pe piata, care ar fi inflamat dobanzile.
BNR a injectat lei in piata in primele trei luni prin operatiuni bilaterale, bancile participante nefiind cunoscute. Datele arata ca in martie dobanda medie la care sumele au fost oferite a fost de 10,09% - foarte aproape de dobanda de politica monetara, setata din februarie la 10% pe an. Diferenta arata ca in martie erau inca in piata unele sume injecatate in februarie, la dobanzi mai mari. Bancile au plasat leii astfel obtinuti in titluri de stat, la randamente apropiate de 11,5% pe an.
In general Trezoreria s-a orientat catre emiterea de titluri pe termen scurt, care sunt preferate si de banci. In conditiile in care dobanzile pentru scadentele mai lungi de o luna raman pe piata peste nivelul de 12% pe an, bancile care au investit in titluri de stat ar inregistra pierderi daca nu le-ar mai putea refinanta la BNR prin operatiuni repo.
Abia in aprilie BNR a derulat o operatiune repo multilaterala, la care au putut participa toate bancile interesate. In cadrul acelei operatiuni BNR a oferit 3,7 mld. lei pentru o luna, la o dobanda de 10% pe an. In acelasi timp insa in piata s-a acumulat un exces de lichiditati, in conditiile in care leii imprumutati de finante incep sa se reintoarca in sistem. Astfel, BNR a fost nevoita sa reia operatiunile de sterilizare, atragand lei in depozite cu maturitati diferite. Pe de alta parte, saptamana urmatoare companiile vor avea de facut plati importante catre bugetul de stat, astfel ca se asteapta o crestere semnificativa a nevoii de lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO