Băncile au credite de 35 mld. lei de la care n-au mai văzut rate de peste un an

4 mar 2014 Autor: Razvan Voican

Aproape 80% din creditele înregistrate de bănci ca neperformante la sfârşitul lui 2013 aveau întârzieri la plată mai mari de un an de zile, potrivit datelor BNR, o asemenea pondere lăsând să planeze un mare semn de întrebare privind posibili­tăţile de recuperare a creanţelor proaste.
 
Este vorba aşadar despre un stoc de credite de peste 35 mld. lei din totalul de neperformante de 44,4 mld. lei pe care bancherii nu au reuşit să le resusciteze, fiind vorba probabil în mare măsură despre debitori intraţi în insolvenţă/faliment.
 
Nici nu mai este de mirare că unele bănci au înfiinţat adevărate armate de sute oameni dedicaţi remedierii/recuperării de credite, respectiv divizii specializate care au ca obiectiv exclusiv administrarea portofoli­ilor de neperformante, încercând să izoleze astfel clien­ţii problematici şi să degreveze zona de business nou.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.03.2014

 
Cuvinte cheie:
credite
, banci
, rate
, bnr
, plati
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide