Bănci și Asigurări

Băncile au pierdut linii de finanţare externe de 4 mld. euro în ultimul an

Băncile au pierdut linii de finanţare externe de 4 mld....

Autor: Ciprian Botea

22.02.2014, 11:42 467

Liniile de finantare atrase de bancile locale de la actionarii din strainatate au ajuns la sfarsitul lunii ianuarie la 13,4 miliarde de euro, fiind cu peste 4 miliarde de euro sub nivelul de la inceputul anului  trecut. Doar in luna ianuarie, stocul finantarilor de la bancile-mama a scazut cu circa 800 milioane de euro, potrivit datelor BNR.

"Trendul este acesta va continua pe fondul lipsei activitatii de creditare. Activele acordate in trecut cu pasive externe sunt inlocuite acum cu surse interne. O astfel de inlocuire devine insa perioculoasa daca respectivele active sunt active proaste, dar reflectate in bilant ca fiind bune", a declarat Nicolae Cinteza, directotul Directiei de Supraveghere din BNR.

Liniile de finantare de la bancile-mama au reprezentat in trecut principala sursa de finantare pentru multe banci locale, dar in prezent bancile au incins competitia pentru depozite local,  in special depozite pe termene mai lungi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO